RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Flere hundre drapsdommer kan bli opphevet

Sist oppdatert:
Juryordningen i Norge kan bli endret, og som en følge kan en rekke dommer bli opphevet.

Oslo (NTB): Flere hundre dommer for alvorlige kriminelle handlinger står i fare for å bli opphevet. Saker som står på vent til jurybehandling, kan bli strøket.

Dette kan bli konsekvensene dersom Høyesterett kommer fram til at juryen i lagmannsretten ikke kan avgjøre skyld uten å gi begrunnelse, skriver Aftenposten.

Ankesak behandles
Høyesterett behandler nå en konkret ankesak begrunnet med at juryen har avsagt fellende kjennelse som ikke inneholder annen begrunnelse enn «ja» som svar på de spørsmål juryen ble forelagt.

I behandlingen vil Høyesterett mest sannsynlig støtte seg på en nylig avsagt dom fra Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som i januar fant at juryordningen i Belgia er i strid med menneskerettighetene.

- Akutt situasjon
- Høyesterett kan derfor komme fram til at dagens norske juryordning er i strid med menneskerettighetene. Hvis det skjer, står vi overfor en akutt og meget vanskelig situasjon, sier Tor Langbach, direktør i Domstolsadministrasjonen.

Både drapsdommer og andre alvorlige dommer kan bli opphevet, frykter Domstolsadministrasjonen og flere førstelagmenn. Men ingen tør spekulere i hvor langt bakover i tid den eventuelt vil få tilbakevirkende kraft.

Hvert år behandler Norges seks lagmannsretter cirka 300 saker med jury. Akkurat nå står 136 jurysaker på vent, hvorav de aller fleste er berammet i løpet av de nærmeste månedene. Men stadig kommer nye saker inn. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere