Gå til sidens hovedinnhold

- Flere hundre drept i granatangrep

Syriske myndigheter avviser at de har angrepet byen Homs, og hevder «væpnede banditter» står bak.

Damaskus (NTB-AFP/Nettavisen): Myndighetene «nekter at hæren har angrepet enkelte deler av Homs med granater, slik det hevdes av enkelte TV-stasjoner som fremmer vold», heter det i en melding fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANAA.

- Likene som vises fram på disse satellitt-TV-kanalene er personer som har blitt bortført og drept av væpnede banditter, heter det videre i meldingen fra SANAA.

TV-stasjoner som Al Jazeera og Al Arabiya har vist amatørbilder lagt ut på YouTube som angivelig viser personer som er drept i angrepet. Men det er ikke blitt bekreftet fra uavhengige kilder at de døde er fra Homs, eller at det faktisk har skjedd et slikt angrep der.

Ifølge en regimekritisk syrisk eksilgruppe har minst 217 personer mistet livet i et granatangrep i Homs fredag kveld.

- 350 drept i granatangrep
Men en korrespondent for Al Arabiya hevder at 337 mennesker ble drept og 1300 skadd i granatangrep i Homs, inkludert kvinner og barn. Korrespondenten sier også at sykehuset i nabolaget Khalidiya i Homs ble ødelagt i angrepet.

Ifølge innbyggere, skal de syriske styrkene ha innledet angrepet ved 20-tiden fredag lokal tid. Minst 36 hus, hvor det befant seg familier, ble totalødelagt.

- Vi satt inne i huset vårt da vi hørte bombingen. Vi følte at bombene falt over hodene våre, sier innbygger i Khalidiya, til Al Arabiya.

Ytterligere 79 skal ha blitt drept andre steder i landet, melder avisen.

Dersom tallene på drepte bekreftes, vil dette være den dødeligste dagen i det elleve måneder lange opprøret.

Tallene på drepte og skadde varierer, men mange kilder hevder at det er over 200 drepte. Et medlem i den syriske opposisjonen forteller Sky News at rundt 350 mennesker ble drept i granatangrepet.

UD ber nordmenn forlate Syria
Utenriksdepartementet skjerpet reiserådene til Syria torsdag, etter å ha nedbemannet sin egen ambassade.

- Det er på grunn av utviklingen i sikkerhetssituasjonen at vi har gått ut med en oppfordring til nordmenn om å forlate Syria, uttalte underdirektør i Utenriksdepartementet, Frode Andersen O. Andersen, til Nettavisen torsdag kveld.

Redusert bemanning
Advarselen mot å reise og oppholde seg i Syria kom dagen etter at UD kunngjorde hjemkalling av flere ambassadeansatte fra Damaskus.

- Det er knyttet til den beslutningen om å redusere bemanningen på vår egen ambassade i Syria, som gjør at vi har begrenset kapasitet til å bistå nordmenn i Syria, sa Andersen.

Den norske ambassaden i Damaskus har på nåværende tidspunkt en bemanning på to personer.

- Vi har ikke eksakt antall på nordmenn som oppholder seg i Syria, men det er et lite antall, ifølge Andersen.

- 5400 drepte
FN har kommet med et forsiktig anslag på 5400 drepte siden uroligheten brøt ut i mars måned i fjor. President Bashar al-Assad nekter å innfri demonstrantenes krav om å trekke seg fra makten, og har heller besvart ropene om frihet med drap og forfølgelse.

FNs sikkerhetsråd arbeider med et utkast til en resolusjon til nye straffesanksjoner mot regimet. Men mye kan tyde på at Russland, som har vetorett, vil sette en stopper for resolusjonen.

- En «skandale»
Russland nekter å støtte resolusjonsforslaget om Syria som FNs sikkerhetsråd behandler, og kaller det en «skandale» dersom Sikkerhetsrådet faktisk stemmer over forslaget.

- Hvis de (Vesten) ønsker å skape enda en skandale for seg selv i Sikkerhetsrådet, så kan vi ikke stanse dem, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov til russisk fjernsyn lørdag.

Han gjentok meldingen fra Moskva om at Russland kommer til å legge ned veto mot resolusjonsforslaget, som fordømmer volden i Syria. Sikkerhetsrådet skal etter planen stemme over forslaget senere lørdag.

Samtidig bønnfaller syriske opposisjonsgrupper Russland om å fordømme myndighetenes voldsbruk i Syria.

Kommentarer til denne saken