RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere hundre fosterbarn uten tilsyn

Foto: Kjetil Mæland/Mediehuset Nettavisen, Høyre
Sist oppdatert:
Hun ble dumpet og glemt av barnevernet, og sexmisbrukt av fosterfar. – Dessverre er hun ikke alene, sier stortingsrepresentant Linda Cathrine Hofstad Helleland (H).

Høyre varsler nå et nytt forslag om å endre lovverket, og kritiserer samtidig Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken for ikke å ha gjort nok for fosterbarna.

Nettavisen fortalte for noen dager siden om en 34 år gammel kvinne som gjennom hele oppveksten ble seksuelt misbrukt av sin fosterfar – uten av barnevernet førte tilsyn med familien.

Da hun var seks år gammel ble hun plassert av barnevernet i Oslo hos en fosterfamilie i Askim. Som alle fosterbarn hadde hun rett til tilsynsfører. En person som skal passe på at fosterbarn har det bra i fosterfamiliene. Men det fikk hun ikke.

– De dumpet meg og glemte meg. Jeg så ikke en tilsynsfører før jeg var 14 år gammel, og da var det for sent, fortalte den nå voksne kvinnen.

Les hele intervjuet: – Jeg ble dumpet og glemt
Les også: Misbrukt av fosterfar i 14 år

– Dessverre er hun ikke alene
– Dessverre er hun ikke alene, og det er veldig alvorlig. Dette her avdekker at systemet vårt ikke fungerer, og da er vi nødt til å se på hva vi kan gjøre for å gripe fatt i systemfeilene og systemsvikten, sier Høyres stortingsrepresentant Linda Cathrine Hofstad Helleland.

Tall Nettavisen har fått fra Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet viser at nærmere 800 barn mangler tilsynsfører til tross for at dette er en lovpålagt ordning. Mangelen på tilsynsførere har vært stabil i mange år.

– Det er rett og slett uakseptabelt. Alle barn i fosterhjem har etter loven krav på en tilsynsfører. Dette er barn som ikke bor med sine foreldre og det er staten som har overtatt foreldreansvaret. Da kan ikke staten svikte disse barna nok en gang, sier hun bestemt.

Helleland, som sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, mener historien viser at det haster med å få endret systemet, slik at vi får slutt på at barn blir sviktet av det offentlige.

Kvaliteten må bli bedre
– Antallet er en ting, men like viktig er kvaliteten på tilsynsførerne og skolering av dem, at de er gode nok. Det er veldig viktig at de er i stand til å ivareta barnas behov, og kunne hjelpe dem om de blir sviktet på noen områder, sier Helleland.

Fosterbarnet i Askim, som Nettavisen fortalte om, fikk tilsynsfører da hun ble 14 år gammel, men selv om tilsynsføreren var en hyggelig og grei kvinne, så fikk tenåringsjenta aldri den tilliten som skulle til for at overgrepene skulle komme fram i lyset.

– Hun kom hjem til oss og ble godt kjent med familien. Hun var med oss på hytta, og snakket mye med mine fosterforeldre. Når hun kom på besøk ble det til et familiemøte der temaet var meg. Alle satt rundt et bord med kaffe og kaker og snakket om hvordan jeg hadde det i familien. Når hun ble så god venn med familien så ble hun jo absolutt ikke en person jeg ville betro meg til, sa kvinnen til Nettavisen.

Helleland mener tilsynsførere bør fokusere mer på å bygge opp tilliten hos fosterbarna, enn å drikke kaffe med fosterforeldrene.

– Det er jo tilsynsfører som skal ivareta at barn som fra før av er blitt utsatt for omsorgssvikt, nå skal bli ivaretatt på en best mulig måte, og at det ikke skal sviktes igjen. Da kan vi ikke høre historier om tilsynsførere som drar til familier og sitter og drikker kaffe med fosterforeldre og bare kikker innom rommet til barna, sier hun.

– Blir ikke hørt av tilsynsfører
Helleland sier at Høyre har engasjert seg i problematikken fordi de har blitt kontaktet av flere fosterbarn som har opplevd omsorgssvikt fra det offentlige.

– Det er flere barn som har henvendt seg til Høyre og har sagt at de vil bytte fosterfamilie, men at de ikke blir hørt og at tilsynsfører ikke tar dette videre, sier Helleland.

Høyre mener hele tilsynsordningen nå må gjennomgås, og at også navnet «tilsynsfører» bør endres.

Slik vil Høyre endre ordningen
– Tilsynsfører skal være et menneske som barnet har tillit til, og derfor vil også Høyre foreslå å endre begrepet. Barnevernsbarn forteller at tilsynsfører er noe man har i fengsler. Navnet innbyr ikke til tillit, og derfor mener vi det er viktig å endre begrepsbruken som et ledd i en fullstendig gjennomgang av tilsynsordningen, som vi mener ikke fungerer i dag, sier Helleland.

Partiet mener også at barnet må få medbestemmelsesrett når det gjelder hvem som skal være deres tillitsperson.

– I dag fungerer ikke lovverket. Barna har minimal innflytelse i utnevnelse av deres tilsynsfører. I dag kan en bare få beskjed om at den personen er utnevnt til din forsvarer. Vi har lyst til å se på om barnet selv kan være med på å peke på personen, om en bestemor eller en god nabo som barnet har tillit til, kanskje kan egne seg like godt som en barnevernet oppnevner, sier hun.

Tillit er utrolig viktig, påpeker hun.

– Dette er barn som er i en særdeles utsatt situasjon, og de er veldig sårbare. Det er derfor dette er en så uholdbar situasjon, og at vi er nødt til å vrake dagens system, sier Helleland.

– Rart statsråden ikke gjøre noe
I vår fremmet Høyre et forslag i Stortinget, om en fullstendig gjennomgang av ordningen. Men regjeringspartiene stemte forslaget ned.

– Det er veldig trist at forslaget ble stemt ned når fosterbarn og veldig mange ansatte i barnevernet taler veldig sterkt for at nå må vi få en annen ordning, sier Helleland.

Hun sier hun er skuffet og overrasket over at barneminister Audun Lysbakken (SV) ikke tar grep.

– Jeg synes det er rart at vi har en statsråd som sitter og ser på det her uten å gjøre noen ting. Det er bekymringsfullt at regjeringen ikke gjør noe mer for disse barna, sier hun.

– Men hvorfor gjorde ikke Høyre noe med dette da dere satt i regjering?

Det er jo ni år siden, og det er jo mye som dessverre i barnevernet som har utviklet seg fra vondt til verre. Men Høyre tar tak i det nå, og vil fortsette med det når vi kommer i regjering, sier Helleland.

Nettavisen har også vært i kontakt med lederen av Helsekomiteen, Bent Høie (H), som henviste til Helleland for å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere