RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker at utlendingsmyndighetene skal prioritere saker der enkelte har jukset seg til opphold i Norge.
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker at utlendingsmyndighetene skal prioritere saker der enkelte har jukset seg til opphold i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Flere hundre har jukset seg til opphold i Norge

Flere hundre personer har fått tilbakekalt oppholdstillatelsen i Norge de siste årene på grunn av juks.

Norske myndigheter har de siste årene gitt over 800 personer beskjed om at de har jukset med sin asylhistorie eller på annen måte gitt uriktige opplysninger. Afghanere, irakere, og somaliere er de tre store gruppene, melder NRK.

Over 400 av disse har likevel fått ny oppholdstillatelse. Dette kan være på grunn av at de har bodd i Norge svært lenge, eller fordi de har barn.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier det jukses på flere måter.

– Det kan være folk som har reist på ferie til det landet de hevder å ha rømt fra. Det kan være personer som har sagt at de er fra et land, men som i realiteten er fra et fredelig naboland. Og det kan være personer som på bakgrunn av dette både har fått permanent opphold og statsborgerskap, sier Listhaug, som vil at utlendingsmyndighetene skal prioritere disse sakene.

Leder i Somalisk Nettverk, Bashe Musse, sier de synes bevisgrunnlaget er usikkert, vanskelig og tynt.

– Bevisgrunnlaget er mye basert på Facebook-sider, sosiale medier, hawala-transaksjoner. Det er indisier. Man har ikke klare bevis, sier Musse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere