RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere hundre nye SAS-ansatte må gå

Foto: Fotograf:Leif R Jansson (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det blir verre enn tidligere prognoser.

Antallet personer som må gå fra SAS blir flere enn tidligere beregnet. Flyselskapet har tidligere beregnet at 4.300 årsverk kuttes i selskapet.

Ifølge nyhetsbyrået SIX har antallet økt.

300 nye
De skriver at det innenfor SAS besparingsprogram nå opereres med 4.600 årsverk, som skal kuttes vekk, noe som altså er 300 flere enn tidligere beregnet.

Kilden til opplysningene er SAS' årsrapport.

Dystert bilde fra fagforeningsleder
I helgen tegnet fagforeningsleder og avtroppende leder i Norsk Kabinforening, John Lyng, et dystert bilde av situasjonen for de ansatte.

- Innen fem år vil SAS bli nødt til slanke rundt 1.000 årsverk til. Det er et absolutt minimum, sa Lyng til Finansavisen i helgen.

I dag omfatter SAS-konsernet like over 15.000 årsverk.

Samlet har SAS nå inngått avtaler med alle fagforeningene for 2009 og 2010 på 2,1 milliarder svenske kroner. Den totale summen som omfattes av SAS kuttprogram, kalt Core SAS, er nå på 7,8 milliarder svenske kroner.

Emisjon
I februar ble det klart at SAS på ett år har brent av seks milliarder svenske kroner i kapitaltilskudd, og at selskapet må hente inn fem nye.

Emisjonen på 5 milliarder svenske kroner vil bli gjennomført med fortrinnsrett til de eksisterende aksjonærene i SAS. Emisjonen er støttet av de største aksjonærene i SAS. Det innebærer at den norske, svenske og danske staten har godkjent emisjonen vil delta. Det samme har stiftelsen til Wallenberg-familien. I tillegg har en konsortium av banker garantert for resten av emisjon hvis de får på plass refinansiering av obligasjonslånene.

Svindyre ansatte
Ser man på summen SAS har svidd av det siste året, tilsvarer det hele 400.000 kroner per ansatt. Selskapet har nemlig rundt 15.000 ansatte.

Det statlige tilskuddet tilsvarer rundt halvparten av dette.

Dermed har statene i Norge, Sverige og Danmark gått inn med 200.000 svenske kroner som er brukt opp det siste året, per ansatt.

For norske skattebetaleres del er det 800 millioner kroner som har blitt brukt opp i denne perioden. Dette er summen som daværende næringsminster Sylvia Brustad sprøytet inn i SAS på samme tid i fjor, og som nå er blåst bort.

I Norge er det 5000 ansatte i SAS. Dermed er andelen i kapitaltapet den norske staten har gått inn med på 160.000 per norske ansatte, mens det totale statlige tilskuddet altså er på 200.000 kroner fra alle de skandinaviske landene.

Med en andel på 14,3 prosent i SAS, har den norske statens verditap det siste året vært på hele 933 millioner kroner. Dette tilsvarer for øvrig 186.000 kroner per norske ansatte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere