RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En demonstrant er arrestert og  plassert i en politibil i Emeryville i California.
En demonstrant er arrestert og  plassert i en politibil i Emeryville i California. Foto: Elijah Nouvelage (Reuters / NTB Scanpix)

Flere hundre pågrepet i Ferguson-uro i USA

Sist oppdatert:
Over 400 personer er blitt pågrepet i USA de siste dagene under protester mot beslutningen om ikke å ta ut tiltale i Ferguson-saken.

Mange av pågripelsene har skjedd i Ferguson, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Men demonstrasjonene har spredt seg til en lang rekke andre byer over hele USA.

Selv om mange av markeringene har gått fredelig for seg, har det oppstått uroligheter flere steder. I St. Louis brukte politiet onsdag pepperspray mot demonstranter som forsøkte å ta seg inn i byens rådhus

I Ferguson ser det ut til at situasjonen har roet seg. Kun noen titalls demonstranter holdt onsdag stand i snøværet i sentrum.

– I morgen er det høsttakkefest, og jeg håper vi kan jobbe sammen som ett lokalsamfunn, sier Karen Gold, som driver en butikk som selger kunsthåndverk i Ferguson.

Nasjonalgarden

Opptøyer brøt ut i Ferguson mandag kveld, etter påtalemyndighetens beslutning om ikke å tiltale politimannen som drepte den svarte 18-åringen Michael Brown i august.

Bygninger ble påtent og butikker plyndret, og over hundre mennesker ble pågrepet i løpet av to dager. Nasjonalgarden ble utkommandert for å gjenopprette ro og orden.

Senere har det vært demonstrasjoner i New York, Boston, Los Angeles, Dallas, Atlanta, St. Louis og over 160 andre amerikanske byer. Mange steder har protestene vært fredelige, men demonstranter er blitt pågrepet blant annet i New York og St. Louis.

I Oakland utenfor San Francisco ble så mange som 92 mennesker pågrepet tirsdag kveld og natt til onsdag, ifølge nyhetsbyrået DPA. Også her ble butikker plyndret, og tre politifolk ble skadd.

– Høres sprøtt ut

Politimannen Darren Wilson, som drepte Michael Brown, har forklart at han skjøt den ubevæpnede tenåringen i selvforsvar.

Browns foreldre tror imidlertid ikke det kan stemme at sønnen deres gikk til angrep på en væpnet politimann.

– Hvem ville vel ved sine fulle fem løpt mot en politimann som har trukket våpen? Det høres sprøtt ut, sa tenåringens far Michael Brown Sr. i et intervju med TV-stasjonen NBC onsdag.

Tenåringens mor, Lesley McSpadden, beskrev Wilsons forklaring som «respektløs».

En rekke amerikanske kjendiser oppfordrer til boikott av shoppingdagen «Black Friday» som en protest mot at Wilson ikke tiltales. Hiphop-mogulen Russell Simmons og skuespilleren Kat Graham er blant dem som ber folk lukke lommebøkene i protest førstkommende fredag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere