Gå til sidens hovedinnhold

Flere hus i fare etter jordras

Rasfaren i Lyngen er fortsatt ikke over, og flere hus står utsatt til på kanten av krateret jordskredet skapte.

To hus ble tatt av jordmassene da det gikk et stort jordskred ved Solhov i Lyngen klokken 15.40 fredag. Fredag kveld var det fremdeles bevegelse i jordmassene. Aftenposten.no meldte at et tredje bolighus hadde falt ned i krateret, men dette viste seg ikke å stemme.

Les også: Her raste to hus ut i sjøen

- Det er bare to bolighus som er tatt av raset. Det har vært noen småras på kvelden, men det har bare vært jord og stein, sier politioverbetjent Tor Einar Eilertsen i Troms politidistrikt til NTB.

En bygning står imidlertid skjevt rett ved kanten ned mot fjorden etter raset. Rasekspertene og geologene som fredag inspiserte området, holder fortsatt beboerne i 16-17 husstander evakuert.

Kartlegger rasfaren

Lørdag jobber fagpersoner med å kartlegge faren for nye ras. 55 husstander ble evakuert etter raset i Lyngen.

- Mange av disse kan flytte hjem allerede i kveld, sa politioverbetjent Anette Sjøli til Nordlys klokken 21.40 fredag kveld.

Innsatsleder på stedeet, John Tettli, opplyser at 15-20 av husstandene ikke kommer til å kunne flytte hjem fredag kveld.

- Det jobbes med å kartlegge situasjonen på stedet, sier Sjøli.

50 husstander er også uten vann etter raset.

- Vi har skrudd av vannet i et område slik at vann ikke skal slippes inn der raset gikk, sier Kåre Karlsen i branntjenesten.

Ingen klare svar

Kommunen og politiet har i samarbeid opprettet et kriseteam, og de evakuerte er samlet på et i Lyngen. De får kontinuerlig informasjon.

- Det har vært møter med de evakuerte og vi jobber i samarbeid med kommunen med å få ut best mulig informasjon, sier Sjøli.

Politiet har innsatsledelsen på stedet. Fredag ettermiddag og kveld har fem geologer og fagpersoner fra Statens vegvesen jobbet med å kartlegge situasjonen i området. Noe klart svar på omfanget av skredet og faren for nye skred kom ikke fredag kveld.

- Vi kommer ikke til å få noen klare svar i kveld. Nå faller mørket på, og det jobbes med å sikre stedet, sier Sjøli.

Vassdrags- og energi direktør Agnar Aas forteller fredag kveld at NVE stiller alle faglige og økonomiske resurser til dispossisjon.

- Vi stiller med vår beste skredfaglige kompetanse i denne vanskelige situasjonen. Regionsjefen i Nord er nå på tur oppover for å bistå i tillegg til at vi har to fagpersoner på stedet, forteller han.

Han forteller at deres folk kommer til å jobbe så lenge som det blir nødvendig utover natta.

Kvikkleireras

Raset som har gått er et kvikkleireras.

- Det er et av de rasene som er vanskeligst å håndtere. Det er vanskelig å detaljkartlegge disse områdene, sier Aas, og trekker paraleller til raset på Namsos for halvannet år siden.

- Det var også et kvikkleireras som gikk ut i sjøen.

Nordlys har fått flere tips om at anleggsarbeid i området kan ha noe med skredet å gjøre.

- I kveld spekulerer vi ikke i årsakene. Først og fremst bistår vi politiet med faglig kompetanse i forhold til evakuering og tilbakeflytting nå i kveld. Etter hvert skal vi prøve å finne årsakene til skredet, sier Aas.

100 meter bredt

Verken Aas eller Sjøli kan si noe eksakt om hvor stort raset var.

- Det er opplyst at det var omtrent 100 meter bredt og 30 meter langt, men det blir bare spekulasjoner.

Dan Håvard Johnsen som kjørte forbi stedet med båt kort tid etter raset fortalte tidligere fredag at han vil anta at det er en helning på 15 grader i området. Raset er bredt øverst og blir smalere lenger ned. Johnsen antar at det er omtrent 100 meter bredt øverst, og omtrent 20 meter bredt nederst. i følge han er det 20.25 meter dypt.

Kommentarer til denne saken