*Nettavisen* Nyheter.

Flere i arbeid er jobb nummer en

Statsminister Kjell Magne Bondevik tør knapt nevne skatteletter, men er dristig når han tar til orde for å få flere uføre, sosialtrygdete og ledige i arbeid.

Skatteletter er nærmest et fyord, til tross for at de aller fleste lønnsmottakere godt kunne tenkt seg mer i lønningsposen.

Statsministerens innlegg i trontaledebatten er et godt eksempel på hvor farlig det åpenbart det er å utfordre skatteskjerperne på Stortinget: «Enkelte hevder at skattelette har vært regjeringens hovedprioritering de tre siste årene, og at dette har redusert satsingen på velferd. President, det er feil.»

Kanskje har finansminister Per-Kristian Foss likevel noen skatteletter i sekken på tirsdag. Tiden får vise. Men statsministerens innlegg viser i hvert fall hvor den uttalte oppmerksomheten ligger:

Vi må våge å spørre om trygdeordningene får flere ut i arbeid.

Derfor vil Regjeringen teste om uføretrygd kan gis som lønnsbidrag, slik at trygdete får et incitament for å komme ut i deltidsarbeid.

Etter vårt syn er dette viktige punkter.

Noen enkle tall fra statsministerens tale understreker det:

  • Mer enn hver fjerde krone på statsbudsjettet går til folketrygden.
  • Staten bruker over 300 milliarder kroner på velferdsordninger hvert eneste år.
  • Da Folketrygden ble innført, jobbet nordmenn i gjennomsnitt 44 år, og var pensjonister i 10. Nå jobber vi i gjennomsnitt 35 år, og er pensjonister i 20.

Som TV 2 Nettavisen tidligere har skrevet, øker antallet uføretrygdete bekymringsfullt. Når hver tiende potensielle arbeidstaker er ufør, er det noe fundamentalt galt. Bare første halvår kostet uføretrygden samfunnet 20 milliarder kroner.

Det er ikke bra - verken for den uføretrygdede eller for samfunnet.

Derfor er arbeid for flere jobb nummer en.

Bør vi få flere trygdete ut i arbeid? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.