*Nettavisen* Nyheter.

Flere jenter jakter

Jaktinteressen er stigende for jenter. I fjor var 6 prosent av registerte jegere kvinner.

14.10.05 07:31

Det viser tall fra Jegerregisteret. I jaktåret ble det registrert 11.500 jenter som jaktet, av 192.000 jegere totalt. Det var 900 flere enn året før. Og jentene blir flere.

- Interessen blant norske kvinner blir bare større og større. Det er svært positivt, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger og Fiskeforbund (NJFF) til TV 2 Nettavisen.

I fjor var 22 prosent av alle som bestå jegerprøveeksamen kvinner. Men selv om det er mange som tar jegerprøven, er det ikke alle som drar på jakt.

- Terskel
Farstad sier terskelen mellom teori og praksis er større for kvinner enn for menn. Det viser en undersøkelse som et kvinneutvalg i NJFF har utført.

- Bilde er ganske komplekst, det er mange grunner til dette. Men det viser jo tydelig oppfatningen om jegermiljøet, et av Norges mest erklærte mannsbastioner, blir stående, sier Farstad.

Mens storviltjakten anses som en mannssport, er det flere kvinner som går på rypejakt. Av hjortejegerne i Møre- og Romsdal, for eksempel, er kun 4 promille av jegerne kvinner.

Farstad mener småviltjakten kan oppfattes som mer åpen.

- Det er kanskje ikke så artig for kvinner å gå inn til ei lita koie på elgjakt, langt inn i skogen, sier han.

- Åpent
Flere av de lokale jeger- og fiskeforeningen gjør nå sitt for å forsøke å gjøre jegermiljøet mer åpent og inkluderende for kvinner. Det arrangeres egne jaktkurs og jaktturer for kvinner.

Spesielt jegerforeningen i Buskerud har spesialisert seg på dette. Farstad nevner også Rogaland, som er flinke med kvinnenettverk. Og at alle som ønsker å bli jegere, er velkomne.

- Det er bare å ta det første skrittet. Alle kan for eksempel skyte på en skytebane, uten å ha tatt jegerpøven. De har gjerne også utlånshagler, slik at en får prøvd seg. Det er bare å spørre, så får en hjelp, sier Farstad.

Annonsebilag