*Nettavisen* Nyheter.

Flere jenter tar fedmemedisin

Det skrives ut fem ganger så mye fedmemedisin til unge jenter som til gutter.

29.05.08 08:21

(SIDE2): Jenter i alderen 16-19 år får skrevet ut fedmemedisin av legen sin på grunn av sykelig overvekt fra tre til fem ganger oftere enn gutter, viser tall fra Folkehelseinstituttets reseptregister.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Åtte av ti syns de er for tykke
Tall vi har hentet ut viser at antall brukere totalt for hele landet av reseptbelagte legemidler mot fedme er omtrent 435. Av disse er rundt 317 jenter og bare 118 gutter. Dette henger ikke sammen med undersøkelser og tall som viser at det blant ungdommer er flere gutter enn jenter som sliter med overvekt.

Andelen overvektige barn og unge i Norge er mellom 10 og 20 prosent. Spørreundersøkelser blant norske 15-16-åringer i seks fylker viser at i gjennomsnitt er 17 prosent av guttene og 11 prosent av jentene overvektige. Blant 18-19-åringene har både gutter og jenter omtrent lik KMI, ifølge helseundersøkelsen av 18-19 åringer gjort av Folkehelseinstituttet.

Tre av ti gutter syntes selv de var for tykke, men betydelig færre enn dette hadde KMI i området for overvekt og fedme. Om lag 15 prosent hadde overvekt eller fedme i Oslo og 20 prosent i Hedmark. Åtte av ti jenter mente selv at de var for tykke, men under to av ti hadde overvekt eller fedme i Hedmark og under en av ti i Oslo.

Tolereres mer blant gutter
Lege Eli Heggen, som jobber med overvekt ved Ullevål sykehus, avdeling for preventiv kardiologi, mener det ikke har noe med at legene har «lettere» for å skrive ut denne typen medisin til jenter.

- Jeg tviler på at legene er årsaken til skjevbehandlingen. Det er alltid mest kvinner som går til lege, også blant ungdom, på grunn av blant annet prevensjon. I tillegg er det vel slik fortsatt at overvekt tolereres mer hos gutter, det er mer fokus på vekt på grunn av utseendet hos jenter. Derfor er det færre gutter som går til lege på grunn av overvekt.

I fjor betalte nordmenn nesten 90 millioner kroner for reseptbelagt fedmemedisin og pengene gikk til kjøp av 4,4 millioner brukerdoser av de tre godkjente reseptbelagte fedmemedisinene.

Les saken: Tok 4.384.475 slankepiller

- Brukes som supplement
I Norge er det 16 års aldersgrense for alle typer fedmemedisin, opplyser Martin Handeland, fagansvarlig for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt i helse sør-øst.

- Ungdom som har en alvorlig fedme med KMI på 40 og oppover, og som allerede er gang med et trenings-og aktivitetsopplegg kan bruke fedmemedisin som et supplement.

- I vår populasjon er det like mange jenter og gutter som går på fedmemedisin. Men man skulle trodd at det var mer jenter slik som det er i den voksne populasjonen. Vi har to tredjedeler kvinner på senteret.

Handeland påpeker at Senter for sykelig overvekt i helse sør-øst har holdt på i for kort tid til at han kan si noe om kjønnsforskjeller blant unge.

Les også: - Overvektige barn får ikke hjelp

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Sjekk de nye premiene i Side2s underholdningsquiz.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.