Flere kan unngå livmorhalskreft

Foto: (Crestock.com)

Vaksine kan redde to av tre unge jenter.

30.01.10 16:21

(SIDE2): Hver uke blir gjennomsnittlig seks kvinner diagnostisert med livmorhalskreft, og ifølge Gynkreftforeningen vil to av disse dø.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Ukjent vaksine
– Nærmest alle tilfeller av livmorhalskreft kan i fremtiden unngås ved hjelp av vaksinasjon og screening. Vi må derfor øke nordmenns kunnskap betydelig og ta i bruk de midlene som er tilgjengelig i denne kampen, sier Erna Hogrenning, leder i foreningen.

Ifølge foreningen er uvitenhet et stort problem, og hele 4 av 10 nordmenn kjenner ikke til at det eksisterer en vaksine mot kreftformen.

I Norge oppdages om lag tre hundre nye tilfeller årlig, og livmorhalskreft er en av de mest utbredte krefttypene blant kvinner mellom 15 og 44 år.

Ifølge en ny forskningsrapport publisert i British Journal of Cancer kan man ved bruk av HPV-vaksinen redusere tilfellene hos to av tre kvinner under 30 år innen 2025. Dermed kan den redde 50 norske kvinner hvert år.

Du kan lese alt om vaksinen her: Slik beskytter kreftvaksinen

Lommelegen.no har også laget en liste over myter og fakta, les den her.

– Ulogisk at fødselsår bestemmer
HPV-vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i fjor, men det er kun jenter i syvende klasse som får den gratis. Jenter over 13 år må betale vaksinen selv.

– Det er ulogisk og urettferdig at fødselsår skal bestemme hvem som skal få og ikke får vaksinen. Tidspunktet for å hente jenten på 13 – 15 år inn i vaksineprogrammet er nå, og den muligheten kommer ikke tilbake. Jentene i årskullene over 12 år må kjøpe vaksinen selv, og Gynkreftforeningen er bekymret for at sosial bakgrunn vil avgjøre om jentene får vaksine eller ikke, mener Hogrenning.

Denne helgen markeres den internasjonale aksjonsuken ECCA mot livmorhalskreft.

Du kan lese mer om hva du kan gjøre her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.