Gå til sidens hovedinnhold

Flere kastes på gata

Stadig flere leieforhold ender med utkastelse. Noen leietakere etterlater seg en avskjedshilsen som sent blir glemt.

OSLO: – Hittil i år har antall begjæringer om utkastelse i Oslo økt med 37 prosent. Hvis utviklingen fortsetter resten av året, blir antallet i underkant av 5000, sier namsfogd Alexander Dey i Oslo til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået, Newswire.

– Urovekkende

Hovedstaden står alene for mellom 40 og 45 prosent av alle landets begjæringer om utkastelse.

– Økningen er urovekkende og viser at mange har fått en økonomisk knekk. En god del greier heldigivs å gjøre opp for seg mens saken er under behandling, men det er også mange som faktisk må forlate hjemmene sine, sier Dey.

Første bud for å unngå problemer mellom boligeier og leietaker er en krystallklar kontrakt, ifølge advokat Torolv Sundfør i advolkatfirmaet Aaserød.

Han er spesialist på husleieforhold og bistår blant annet Utleiemegleren, som er størst i Norge på utleie av boliger.

– De vanligste grunnene til tvist eller utkastelsesbegjæring er manglende betalt husleie, uenighet om utløpsdato, ønske om heving av kontrakten eller oppsigelse som følge av brudd på regler i husleieloven. Avtalen partene imellom bør være mest mulig uttømmende på disse områdene, sier Sundfør.

Hunder og cannabis

Utleiemegleren forvalter 6500 utleieboliger, men opplever få tvister med leietakerne. Utkastelsesbegjæring ble bare fremmet i 84 saker i fjor.

– Antallet ville nok vært høyere hvis arbeidet med kontraktene var mindre grundig, sier Sundfør.

Utkastelse er en dramatisk opplevelse og rammer mange som har det vanskelig fra før. I en del tilfeller må politiet bistå i gjennomføringen.

– Av og til er det et utrolig syn som møter oss. Vi har for eksempel kommet til leiligheter der det er satt igjen hunder, våpen, cannabisplanter og søppelberg. I ett tilfelle stod det igjen et tomt edderkoppbur uten lokk. Det var ikke spesielt hyggelig, sier namsfogd Alexander Dey.

Også hos Husleietvistutvalget, som behandler tvister mellom utleiere og leietakere i Oslo og Akershus, har saksmengden økt bratt.

– Antallet er doblet de siste to årene. Økningen var særlig sterk siste halvår i 2009, sier leder for Husleietvistutvalget, Stein Stavrum.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter