Gå til sidens hovedinnhold

Flere kritiske til Oljefondets palmeoljeinvesteringer

Oslo (NTB): Da Oljefondet la fram sin årsrapport for noen uker siden, ble flere miljøorganisasjoner positivt overrasket over at fondet hadde solgt seg kraftig ned innen palmeoljeindustrien. Nå har pipen fått en annen lyd.

I årsrapporten opplyste fondet blant annet at de hadde solgt seg ut av 23 selskaper som ikke produserte palmeolje på en bærekraftig måte. Nå viser nærmere undersøkelser at det kan være tvert imot.

Ifølge Aftenposten viser en gjennomgåelse Greenpeace har gjort, at fondet i løpet av fjoråret kjøpte seg opp i flere selskaper som kritiseres for ulovlig hogst av regnskog. I tillegg solgte fondet seg helt ut av selskapet Golden Agri Resources (GAR) som anses som et foregangseksempel når det gjelder skogbevaring.

- Nedsalget de skrøt av i årsrapporten, virker veldig tilfeldig og inkonsekvent. Det sender et veldig underlig signal til bransjen. Det kan virke mot sin hensikt, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Han mener nå at Oljefondet både forvirrer, tåkelegger og er inkonsekvente i årsrapporten. Gulowsen får støtte fra Regnskogfondet.

- Det er vanskelig for meg å se logikken, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Norges Bank, som forvalter fondets midler, ønsker ikke å kommentere opplysningene, men henviser kun til det som allerede står i årsrapporten. (©NTB)

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året