Alle som er innlagt på sykehus etter grottefesten i Oslo er utenfor livsfare. Det opplyser Fridtjof Heyerdahl, overlege ved CBRNE-senteret ved Oslo universitetssykehus, overfor Aftenposten.

– Men noen av dem er fortsatt regnet som alvorlig skadet, sier Heyerdahl. I alt var seks personer regnet som alvorlig skadet etter festen, sier han til avisen.

Les også: Flere alvorlig skadd etter grottefest i Oslo: - Kvelden er litt «blurry»

Behandlet i trykktank

I alt var seks personer regnet som alvorlig skadd etter festen, sier han. Syv personer ble natt til søndag funnet bevisstløse etter festen på St. Hanshaugen i Oslo, og 25 personer ble sendt til Oslo universitetssykehus.

- Fem til seks har blitt behandlet for litt mer alvorlig skade, mens de fleste har vært lettere skadd, påpeker kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus Anders Bayer overfor Nettavisen søndag formiddag.

- Nå utover formiddagen har vi begynt å skrive ut de som går for egen maskin, mens vi beholder noen av dem til observasjon utover og til i morgen, fortsetter han.

Fem personer har fått behandling i trykktank, opplyser Bayer overfor VG. Han forteller avisen at sykehuset en periode gikk i gul beredskap, da det var massetilstrømming til akuttmottaket, men at de nå er tilbake i grønn beredskap.

– Å ha et dieselaggregat gående i en grotte med kun en bitteliten dør ut, er ut fra det jeg er blitt fortalt, henimot kollektivt selvmord, sier han til avisen.

Innsatsleder i politiet Arve Røtterud og operativ leder helse, Hans Christian Jørgensen informerer om hendelsen på St. Hanshaugen i videoen øverst i saken.

Funnet bevisstløse

– Sju unge personer ble funnet bevisstløse av en patrulje klokken 3.46 etter en fest i en bunkers i krysset mellom Uelands gate og Collets gate, like ved Lovisenberg sykehus, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

Kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus sa til NTB like før klokken 7 søndag morgen at 24 pasienter er kommet til sykehuset etter festen.

– Det vi kan bekrefte nå er at 24 pasienter er kommet til sykehuset etter denne festen, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB like før klokken 7 søndag morgen.

To polititjenestemenn er blitt utsatt for kullos og får behandling, opplyser politiet på Twitter.

– Opplysningene vi har nå klokken 6 er at tilstanden er alvorlig til kritisk for flere av festdeltakerne, fortalte operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB tidligere søndag morgen.

Har du tips, bilder eller video? Send gjerne til 02060@nettavisen.no!

Anmeldt

Politiet har søndag morgen ikke avhørt noen av ungdommene og ikke funnet noen ansvarlige for arrangementet.

– Det er opprettet en anmeldelse, og det blir opp til etterforskerne å gjennomføre avhør og ytterligere undersøkelser. Det er arrangøren som står ansvarlig for dette, sier operasjonsleder Cathrine Sylju til NTB.

Politiet ble tipset

Overfor VG bekrefter politiet at de mottok tips om festen dagen før, men at de ikke fulgte opp tipset. Avisen har vært i kontakt med en kvinne som forteller at hun kontaktet politiet fordi hun mente det var uansvarlig med tanke på koronasituasjonen.

– Vårt sentralbord bekrefter at vi fikk en telefon om en stor fest og at vedkommende ble satt over til vakta på Grønland, sier Sylju.

Hun sier at dersom det var et tips Grønland ønsket at de skulle fulgt opp, ville hun og operasjonssentralen fått vite det, og kan foreløpig ikke si noe om hvorfor det ikke ble fulgt opp.

16 prosent oksygen

Brannvesenet målte oksygennivået på stedet på St. Hanshaugen til 16 prosent etter evakueringen. Kombinert med et høyt innhold av CO i luften kan det være farlig. Normalt er oksygennivået i tørr luft 21 prosent.

– Det skal også ha blitt brukt narkotika på festen. Kombinasjonen av dårlig luft, alkohol og narkotika er ikke heldig. Flere forlot festen før politiet kom, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

Overfor VG påpeker innsatsleder Arve Røtterud at det hele kunne gått mye verre.

– Det har vært mange mennesker tilstede på en fest, hvor flere sier at de har brukt narkotika – amfetamin, kokain og MDMA – med alkohol. Så det kunne gått verre enn hva det har gjort, sier Røtterud.

Alle nødetater rykket ut til stedet etter de første meldingene. Politiet har søndag morgen ikke avhørt noen av ungdommene og ikke funnet noen ansvarlige for arrangementet.

Opptil 200 kan ha vært innom

De første anslagene gikk på at mellom 30 og 80 personer hadde vært til stede på festen, men i en oppdatering på Twitter klokken 7.25 søndag morgen skriver politiet at nye opplysninger tyder på at opp mot 200 personer kan ha vært innom festen i grotten i løpet av natten.

De har ifølge politiet tatt seg ulovlig inn i bunkersen, som har vært avlåst og stengt.

– Det er en inngang som er brutt opp, man må klatre litt for å komme dit, sier han.

Politiet meldte opprinnelig at det er Sivilforsvaret som eier anlegget der festen ble holdt, men det er Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg som eier grotten.

Administrerende direktør Vidar Haukeland ved Lovisenberg bekrefter at stiftelsen overtok det gamle tilfluktsrommet fra Sivilforsvaret i 2012.

Ifølge Haukeland ble anlegget sikret med plater som ble boltet fast i fjellet for omkring fire år siden, etter at mennesker uten fast bosted hadde overnattet der inne.

– Her er det brukt verktøy for å bryte seg inn, sier han om hendelsen natt til søndag.

– Vi har ikke visst om noen aktivitet der og ikke fått noen indikasjoner på det i det hele tatt. For noen dager siden var platene på plass, sier han søndag.

Ber festdeltakere oppsøke legevakten

Han vet ikke hva lokalet brukes til ellers.

Tidligere søndag morgen ba sykehuset alle som hadde vært på festen om å oppsøke legevakt. Senere er meldingen nyansert, bekrefter Bayer overfor Nettavisen, og de som opplever symptomer etter festen bes oppsøke legehjelp:

- Personer som var på festen i Collets gate i natt, og som opplevde tegn på kullosforgiftning mens de var på festen og som fortsatt opplever symptomene, skal oppsøke lege eller legevakt, sier han til Nettavisen.

- Om de ikke kommer gjennom må de ringe 113, hvis de føler seg alvorlig dårlig, sier han til Nettavisen.

Bayer viser også til en video Oslo universitetssykehus har laget om kullosforgiftning.

Fødselsdags-rave

– Det skal ikke være flere der inne nå, sier Kråkenes til NTB ved 4.30-tiden.

Brannvesenets innsatsleder Ronny Andersen sier til VG at festdeltakerne har hatt med bærbare aggregater inn for å få strøm til musikken.

– Det har utviklet CO2 og fjernet oksygenet, og dette er årsaken til at det har blitt dårlig pustemiljø der inne, sier Andersen.

Politiets innsatsleder på stedet, Arve Røtterud, sier at det har vært en rave-fest i forbindelse med en fødselsdagsfeiring. Han omtaler bunkersen som en grotte.

– En av patruljene våre ble vinket til av noen som følte seg dårlig og trengte hjelp. Mens patruljen hjelper til og snakker med personen, kommer det flere ut av grotten, forteller han.