RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere kvinner enn menn tar doktorgrad

Oslo (NTB): Kvinner i Norge har for første gang avlagt flere doktorgrader enn menn, viser nye tall. - Vi har nådd en milepæl, sier forsker.

Tallene for første halvdel av 2012 viser at det ble gjennomført 747 doktorgradsdisputaser ved norske universiteter og høyskoler. I alt disputerte 377 kvinner og 370 menn, skriver Forskerforum.

Forsker ved NIFU Terje Bruen Olsen forteller at det er resultatet av en utvikling over mange år. Så sent som på 80-tallet var kvinneandelen bare på 10 prosent, men den har steget jevnt siden da.

- Dette er en langtidsutvikling. Det har lenge vært slik at kvinneandelen har vært høy. På 2000-tallet har andelen ligget ganske stabilt rundt 40 prosent, og opp på 45 prosent siste halvdel av tiåret. I 2011 var det 46 prosent og så skvatt det opp til over 50 prosent første halvdel av 2012. Dette kan gå litt opp og ned fra semester til semester, men det er lite sannsynlig at kvinneandelen går kraftig ned igjen, sier forsker Terje Bruen Olsen.

Tallene er hentet fra nyhetsbladet Doktorgrader i tall, som gis ut av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere