*Nettavisen* Nyheter.

Flere kvinner som toppledere uten kvotering

Oslo (NTB): Selskaper som ikke er underlagt kvoteringsloven, har flere kvinnelige toppledere enn selskaper som er underlagt loven.

Av de 100 største selskapene i Norge er 35 såkalte ASA?er, allmennaksjeselskaper, og underlagt loven som skal sikre minst 40 prosent av hvert kjønn i styrene.

Et av målene med loven som ble vedtatt høsten 2003, var at kvinneandelen også skulle smitte over på ledelsen i selskapene. Nå viser det seg at loven har hatt denne effekten, og noe overraskende at veksten i antall kvinnelige toppledere er størst i selskaper som ikke er underlagt loven om kjønnskvotering, skriver Aftenposten.

Kvinneandelen i toppledelsen i de 100 største selskapene var rundt 12 prosent i 2004. I dag er kvinneandelen i toppledelsen 17,2 prosent i selskaper utenfor kvoteringsloven, og 16,6 prosent i selskaper som er underlagt loven.

Leder Marit Hoel i Center for Corporate Diversity har gjennomført undersøkelsen. Hun sier til Aftenposten at hun ble «veldig overrasket» da hun summerte tallene.

Undersøkelsen viser videre at det er nesten dobbelt så mange kvinnelige styreledere i de store AS-selskapene som i ASA-ene. Det er også flere ASA-selskaper enn AS-selskaper som ikke har kvinner i det hele tatt i toppledelsen, henholdsvis 28,5 prosent og 27,6 prosent.

- Det er i grunnen bare når det gjelder styremedlemmer at ASA-ene kommer bedre ut når det gjelder kvinneandel, noe som naturlig nok skyldes kvoteringsloven, sier Hoel. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.