Gå til sidens hovedinnhold

Flere land forbyr innreise fra Norge og andre risikoland

Flere land nekter nå innreise fra Norge og andre land i Europa.

Tsjekkia erklærer 30 dagers unntakstilstand og stenger grensen for personer fra 15 såkalte risikoland, deriblant Norge.

NA+: Reiseselskapene lokker med disse ekstremprisene

I tillegg til Norge omfatter innreiseforbudet personer som kommer fra Kina, Sør-Korea, Iran, Italia, Spania, Østerrike, Tyskland, Sveits, Sverige, Nederland, Belgia, Storbritannia, Danmark og Frankrike, opplyser statsminister Andrej Babis torsdag.

Les: Norwegian kansellerer ytterligere 4.000 flygninger - disse rutene rammes

Han opplyser at tsjekkiske borgere også nektes å reise til disse 15 landene.

Les: Første koronadødsfall i Norge

På onsdag ble det også klart at personer fra Norge og sju andre land kan ikke lenger reise visumfritt til Vietnam. Årsaken er koronaviruset.

Les: FHI: Koronautbruddet kan nå toppen i mai-august

Ordningen med visumfrihet for landene avsluttes midlertidig fra og med torsdag, ifølge vietnamesiske myndigheter. I tillegg til Norge gjelder det Danmark, Finland, Sverige, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Spania.

Les: Koronaviruset: Krever gratis parkering og gratis bomring

Les også

Nordmenn går bananas på butikkene

Thailand har også stoppet å gi visum til innreisende fra flere land, noe som innebærer at folk må søke i forkant på thailandske utenriksstasjoner. Norge er imidlertid foreløpig ikke blant landene som rammes av nye thailandske regler.

NA+: Slik får du endret ferieturen: På ett punkt er det stor forskjell på SAS og Norwegian

Nordmenn nektes innreise til USA

USA har også innført reisenekt fra Norge til USA fra fredag av. Inn reiseforbudet til USA skaper krisestemning i norsk luftfart, og Norwegian-aksjen falt med 20 prosent fra start på Oslo Børs.

SAS og Norwegian flyr som normalt torsdag og har så langt ingen umiddelbar reaksjon på inn reiseforbudet.

De har fra før innstilt henholdsvis 2.000 og 3.000 flyavganger i tiden framover, men mange flere flyginger kommer trolig til å innstilles.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier til E24 at flere land kan gjøre det samme som USA.

– Jeg ser ikke bort ifra at flere land vil følge USAs eksempel etter hvert som virussituasjonen utvikler seg, og det vil slå hardt ut for luftfart og reiseliv, sier Elnæs.

Reiseforbud til flere land

Ifølge Aftenposten har Saudi-Arabia stanset alle flyvninger fra EU, Sveits, samt en rekke land i Midtøsten, Afrika og Asia. Aftenposten skriver at Norge er ikke nevnt. Kuwait har også opplyst at de på fredag vil stanse alle kommersielle flyvninger fra 12. til 26. mars, mens Israel har nektet alle utlendinger å komme inn i landet, med mindre de da setter seg selv i en to ukers karantene.

Les: USA stopper all flytrafikk fra Europa i 30 dager

Russland innfører strenge koronatiltak ved grensa

Russland innfører også strenge koronatiltak ved norskegrensa. Folk som utgjør en umiddelbar folkehelserisiko, kan tvinges til undersøkelse og karantene.

Politiet i Finnmark er blitt orientert om de russiske tiltakene.

De som reiser inn i Russland over Storskog og Borisoglebsk, må samtykke til tiltakene på russisk side.

Fraråder folk å bestille reiser til utlandet

Tryg Forsikring fraråder folk å bestille reiser til utlandet. De mener folk risikerer å bli strandet som følge av koronaviruset.

– Dette er ikke tiden for å bestille reiser til utlandet, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til NTB.

Bakgrunnen for advarselen er at stadig flere land tar raske beslutninger som får stor betydning for reisende.

– I verste fall kan man bli sittende fast ute i verden dersom landet man oppholder seg i, stenger ned flyplasser eller andre transportmuligheter, sier Irgens.

Han viser samtidig til at der det er stor gjennomstrømming av folk, er det også stor smittefare.

Dekker behandling

Irgens presiserer at de ikke endrer reiseforsikringen, og at rådet ikke betyr at de refunderer alle utenlandsreiser som allerede er bestilt.

– Reiseforsikringen dekker avbestilling av reiser til områder som UD har utstedt reiseråd for. Turer som allerede er bestilt, og som går til områder der det ikke er utstedt reiseråd, kan man fortsatt gjennomføre, sier han.

Forsikringsselskapet dekker fortsatt behandling om du blir smittet på reise utenfor land med stor smittespredning.

– Vi dekker behandling og hjelper deg hjem dersom du må evakueres. Blir du plassert i karantene på reise, får du dekket forlenget opphold og utsatt hjemreise. Må du avlyse en reise fordi du sitter i karantene i Norge, enten du er syk eller frisk, dekkes også dette av forsikringen, sier han.

Dette gjelder ikke dersom man reiser til områdene som UD fraråder mot å reise til som følge av koronaviruset. Det gjelder Tirol i Østerrike, Italia, Sør-Korea og Kina, ifølge reiserådene utstedt tirsdag.

UD advarer mot innreisetiltak i andre land

UD advarte samtidig onsdag morgen mot at land raskt kan innføre innreiserestriksjoner og tvungen karantene ved innreise fra land med koronavirus. I tillegg kan grenser bli stengt, flyavganger kan bli kansellert eller andre tiltak kan bli iverksatt.

De oppfordrer derfor norske borgere som er på reise, eller som vurderer å reise, til å sette seg godt inn i innreisebestemmelsene for det eller de landene de skal til.

– Flytrafikken utsatt

– Reiseforsikringen gjelder ikke for dem som reiser til områder norske myndigheter fraråder reise til. Selv med reiseforsikring er du altså uten forsikringsdekning dersom noe skulle skje med deg. Du må selv dekke alt hvis du blir syk, trenger legehjelp, ved tyveri eller egenandelsdekning for leiebil, sier Irgens.

Tryg viser til at flytrafikken til og fra de mest smitteutsatte områdene allerede er i ferd med å stoppe helt opp.

– Endringer skjer så fort at man risikerer å bli strandet dersom man reiser til utlandet nå. Vær hjemme til situasjonen blir mer stabil, sier Irgens.

– Ikke vår rolle

Europeiske reiseforsikring, som er en del av If, vil ikke advare sine kunder mot å bestille reiser.

– Vi er tydelige på at vår rolle ikke er å avgjøre om folk skal reise. Vi forholder oss til reiserådene fra UD og Folkehelseinstituttet. Det er de som har forutsetninger for å bedømme hvor det er trygt å reise, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland.

Han sier at selskapet de siste dagene har hatt en storm av koronarelaterte henvendelser.

– Vi har nå mellom 700 og 1.000 henvendelser om dagen, mens vi den første måneden, da viruset for det meste var i Kina, hadde under 200, sier han.

Heller ikke Gjensidige vil fraråde folk å reise.

– Det er myndighetene som kommer med slike råd, så jobber vi med å hjelpe kundene våre så godt vi kan innenfor rammene av reiseforsikringen, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad.

(NTB)

Kommentarer til denne saken