*Nettavisen* Nyheter.

Flere land innfører grensekontroll

STENGER GRENSENE: Østerrike og Slovakia følger Tyskland og gjeninnfører grensekontroll mellom Schengen-land. Her venter migranter ved Nickelsdorf i Østerike mandag. Tusenvis kom inn i landet fra Ungarn mandag. Foto: Leonhard Foeger (Reuters)

Flere land følger etter Tyskland og gjeninnfører grensekontroll for å håndtere flyktningekrisen.

14.09.15 16:15

Brussel/Oslo (NTB-Frode Kvam): Østerrike og Slovakia gjør nå som Tyskland og innfører grensekontroll i et forsøk på å få kontroll over strømmen av flyktninger og migranter.

Det innebærer at Schengen-landene har gjeninnført passkontroll ved grenseovergangene.

Tyskland var først ut. Fram til søndag praktiserte landet en politikk med åpne grenser.

Det er ikke det store antallet flyktninger som gjør det vanskelig. Det er hvor fort de kommer som gjør det vanskelig for delstatene og kommunene å håndtere dem, sa visestatsminister Sigmar Gabriel søndag.

– Sterkt signal

Mandag understreket Gabriel at alle som søker asyl på tysk jord, har lov til å være i landet inntil søknaden er ferdig behandlet.

– Dette er ikke noe vi endrer på, understreker Gabriel.

Han legger til at den tyske vurderingen om å innføre grensekontroll, må sees i sammenheng med strømmen av flyktninger og migranter på vei gjennom verdensdelen.

– Dette er et sterkt signal til våre europeiske partnere om at Tyskland, selv om vi er klare til å påta oss en uforholdsmessig stor andel, ikke kan stå alene og gi grønt lys til alle som har flyktet til Europa, sier Gabriel.

2.200 soldater

Mandag formiddag besluttet Østerrike å følge opp Gabriels budskap.

– Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, må Østerrike også beskytte sine grenser. Det gjør vi nå, opplyste landets visestatsminister Reinhold Mitterlehner mandag formiddag.

Østerrike sender 2.200 soldater til landets grense mot Ungarn og innfører strengere grensekontroll.

Slovakia varslet kort tid etter at landet forsterker sin grensekontroll med 220 politifolk. Tsjekkia har også styrket sin grensekontroll. Polen er i beredskap og klar til å innføre grensekontroll dersom situasjonen skulle endre seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

KAOS: Det er lange køer av migranter på vei fra Østerrike til Tyskland. Her på veien mellom Salzburg i Østerrike og Freilassing i Tyskland. Foto: Dominic Ebenbichler (Reuters)

Fortsatt åpent i Norden

I Norden er grensene fortsatt åpne.

– Jeg ser ingen grunn til å innføre grensekontroll til Danmark. Den mengde migranter og flyktninger som kommer til Danmark, er en størrelse som vi kan håndtere, sier Danmarks utenriksminister Kristian Jensen til pressen i Brussel mandag.

Sveriges regjering ser heller ingen grunn til å vurdere skjerpet grensekontroll. Statsminister Stefan Löfven sier at Sverige respekterer Tysklands beslutning. Men Sverige har kontroll, og situasjonen er ikke av en slik art at det trengs lignende behov i Sverige, påpeker statsministeren.

I Finland har ikke myndighetene sagt noe om grensekontroll kan være aktuelt.

EU-møte

EU skal mandag ettermiddag på et ekstraordinært ministermøte i Brussel diskutere flyktningsituasjonen. Der skal statsrådene blant annet diskutere et forslag fra EU-kommisjonen om fordeling av 120.000 flyktninger og migranter som allerede befinner seg innenfor EUs grenser.

I flere land i Øst- og Mellom-Europa er stemningen negativ til obligatorisk innføring av kvoter. Norge er som Schengen-land til stede på møtet i Brussel mandag ettermiddag. Justisminister Anders Anundsen (Frp) har i forkant av møtet ikke ønsket å si noe om hvilket ståsted Norge skal innta i saken, men Sveriges justisminister Morgan Johansson ba mandag Norge og Finland om å bidra mer for å løse flyktningkrisen i Europa. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.