Gå til sidens hovedinnhold

Flere med sterk kritikk av Aps Lofoten-vedtak

Une Bastholm, Bent Høie, Jørn Eggum og Linda Hofstad Helleland går hardt ut mot Støre og Arbeiderpartiet etter det ble klart at partiet ikke vil konsekvensutrede Lofoten, Senja og Vesterålen.

Høyre-nestleder Bent Høie kaller Aps avgjørelse om å legge bort oljekompromisset for LoVeSe næringsskadelig og et «direkte angrep på LOs medlemmer».

– Det er i seg selv skadelig for næringen at Arbeiderpartiet nå viser at de ikke lenger er en garantist for forutsigbarhet, men vingler midt i en stortingsperiode, sier Høie, som også er helseminister til NTB.

LO og fagbevegelsen har vært imot å legge bort vedtak om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er trist å se at den delen av fagbevegelsen som representerer industrien har fått mindre innflytelse i Arbeiderpartiet. Dette er et direkte angrep på LOs medlemmer, sier Høie.

Han synes det er trist at Ap og Høyre ikke lenger «står sammen» om oljepolitikken.

– Høyre og Ap har i 40 år stått sammen om de lange linjene for petroleumspolitikken. Det tror jeg har vært en styrke for landet vårt og for dem som jobber i næringen. Høyre og Ap har vært fundamentene på hver side av politikken i oljeeventyret. En mer uforutsigbar oljepolitikk er dårlig nytt for Norges største næring, for de 170.000 ansatte, og det er dårlig nytt for verdens klimagassutslipp.

Les også

Jubler over Lofoten-seier: - Den største miljøseieren i historien!

- Symbolpolitikk på sitt verste

Aps nye kurs om LoVeSe dømmes nord og ned av Fellesforbund-leder og sentralstyremedlem Jørn Eggum.

– Jeg er ikke bare litt skuffa, jeg er jævla skuffa, sier Eggum til NTB, like etter at det ble klart at Arbeiderpartiet legger bort oljekompromisset fra 2017.

– Det er helt unødvendig å gjøre det, for det får ikke noen materiell betydning når du har en borgerlig regjering som styrer på at det ikke skal være konsekvensutredning. Men vi har et partiprogram som varer i fire år. At vi skal gå inn og endre det midtveis i perioden, syns jeg ikke noen ting om, sier Eggum til NTB.

Han mener forslaget om å skjerme Lofoten, Vesterålen og Senja har satt i gang prosesser som har utløst flere forslag om å stramme inn for oljenæringen, blant annet å sette en sluttdato og endre rammevilkårene.

– Så skritt for skritt så blir dette området tauet inn, sier han.

Les også

Uenighet om hva Aps asylvedtak betyr

Han mener vedtaket gjør det vanskeligere for Fellesforbundets medlemmer og tillitsvalgte ute i bedriftene. Han har tidligere advart om at Ap kan miste medlemmer om de går inn for å droppe konsekvensutredning.

Nå sier han:

– Det kan være folk er skuffet som meg, men så bretter vi opp ermene og slåss for sosialdemokratiet videre.

- Uforståelig å kalle oljen en «framtidsnæring»

Miljøpartiet De grønnes Une Aina Bastholm reagerer på at Ap sier nei til konsekvensutredning av Lofoten, men samtidig kaller norsk oljenæring for en «framtidsnæring».

- Det er bra at fylkeslagene, AUF og klimademonstrantene har presset oljeavhengige Støre til å snu i denne saken og si nei til konsekvensutredning. Men dette er ikke nok, skriver Bastholm i en e-post, og legger til:

- Det er uforståelig at Jonas Gahr Støre hevder at oljen er en "framtidsnæring". Det er den ikke. Hvert år vi forlenger oljealderen, betyr større problemer for de som kommer etter oss.

Bastholm mener de nå kan komme seg videre til den egentlige debatten om varig vern, og hvordan Norge skal stenge oljekranene for godt-

- Vi i MDG kommer til å fremme et forslag om varig vern på Stortinget allerede nå på tirsdag. Lofoten, Vesterålen og Senja er viktige og vakre verneområder, og hvis vi ødelegger disse så ødelegger vi også for oss selv og for fremtiden.

- Tragikomisk

Helleland er næringspolitisk talsperson for Høyre. Hun reagerer på Arbeiderpartiets vedtak om å ikke konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Senja og Vesterålen.

Les også

Støre tapte kampen om Lofoten

- Det blir tragikomisk når Støre nevner olje og gass som en fremtidsnæring, samtidig som partiet hans går mot konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, og samtidig som ungdomspartiet hans vil sette sluttdato for oljen, skriver Helleland i en e-epost, og legger til:

- Det er umulig å vite hva det neste oljestandpunktet Arbeiderpartiet vingler seg frem til er.

Helleland mener at dersom næringspolitikken var en bedrift, ville Arbeiderpartiet ha gått konkurs. Hun trekker spesielt frem at næringslivet må skape verdiene før de kan fordeles.

- Støres vingling i næringspolitikken er veldig uheldig for norske bedrifter. Det skaper usikkerhet, som igjen setter norske arbeidsplasser i fare. Arbeiderpartiet er veldig opptatt av å fordele goder, men næringslivet må faktisk skape verdiene før de kan fordeles. Vi trenger lønnsomme bedrifter for å ha råd til skoler, sykehus, eldreomsorg og veier. Det eneste vi får med Arbeiderpartiet er usikkerhet, vingling, og manglende retning. Dersom næringspolitikken var en bedrift, ville Arbeiderpartiet gått konkurs.

Les også

Ap-topp vil straffe netthets

Les også

Ap-landsmøte: Tapte kampen om 35.000 kvoteflyktninger

Kommentarer til denne saken