Flere menn stumper røyken

Nesten tre ganger så mange menn som kvinner i Hordaland har stumpet røyken de siste ti årene. Nå røyker en av fire personer i fylket.

Tallenes tale er klare; hver fjerde innbygger i Hordaland tar seg en tobakksblås. Tallene er omtrent de samme som snittet for hele landet.

Det er Sosial- og helsedirektoratet som står bak undersøkelsen, som er gjennomført på grunnlag av intervjuer med nesten 2500 hordalendinger i perioden 2001-2005.

Røyker ikke mest
Hordaland er blant de fem fylkene det røykes minst i. På røykebunnen ligger Akershus og Oslo, der omtrent 23 prosent av befolkningen røyker. Tilsvarende tall for Hordaland er 26 prosent.

Mest sugne på røyk er innbyggerne i Finnmark, Telemark og Østfold. I alle disse tre fylkene røyker hver tredje innbygger.

Det er flere menn som tar seg en blås enn det er kvinner. 27 prosent av alle menn i fylket røyker, mens tilsvarende andel for kvinner 25 prosent. Disse tallene ligger under landsgjennomsnittet.

Gutta slutter mest
Røyking er på tilbakegang over det ganske land, også her i Hordaland. I perioden 1995 til 2004 har andelen røykere i fylket gått tilbake med fem prosent.

Og her er det ett markert kjønnsskille. For mens tre prosent av fylkets kvinner har stumpet røyken, er andelen menn som har sluttet i denne perioden oppe i hele åtte prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.