*Nettavisen* Nyheter.

Flere moskeer angrepet i Frankrike

En kafé nær en moske ble rammet av en eksplosjon i Villefrance-Sur-Saone torsdag. Det er frykt for økt hat mot muslimer etter terrorangrepet i Paris. Foto: Emmanuel Foudrot

Franske moskeer er blitt angrepet. Flere frykter terroren i Paris skal avle mer intoleranse, fordommer og hat.

09.01.15 08:27

PARIS (Nettavisen/NTB): Franske medier melder om flere moskeangrep etter onsdagens terroranslag mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Ingen er kommet til skade, og en kobling til Paris-angrepet er ikke bekreftet, men angrepene skaper uro.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisens Simen Lønning i Paris.

– Jeg frykter at dette kan være knyttet til den dramatiske hendelsen onsdag, sier ordfører Bernard Perrut i Villefranche-sur-Saône til avisa Le Progres etter en eksplosjon ved en kafé i nærheten av en moské.

I Le Mans ble det kastet øvelsesgranater mot en moské, melder avisa Le Ouest-France. Onsdag kveld ble det avfyrt to skudd mot et muslimsk bønnerom i Port-la-Nouvelle, ifølge avisen Midi Libre.

– Jeg er redd for at det blir flere slike hendelser de neste dagene, sier Abdallah Zekri i et fransk senter mot islamofobi.

Frykt
Motivet for angrepet mot Charlie Hebdo er ikke fastslått. Men de to gjerningsmennene skal ha ropt «vi har hevnet profeten» under angrepet mot bladet som er kjent for krass religionssatire.

Og dermed vekkes frykten for at det skal skape mer hat mot muslimer. Og flere motsetninger i det franske samfunnet.

– Med fremmedfrykt og innvandringsfiendtlige holdninger allerede på vei opp i Europa, er jeg svært bekymret for at denne forferdelige handlingen skal bli utnyttet av ekstremister av alle slag, sier FNs menneskerettskommissær Zeid Ra'ad Al Hussein.

Klikk på bildet for å forstørre.

Teknikere fra det franske politiet sikrer spor etter granatangrepet på en moské i Le Mans, i det vestlige frankrike. Foto: Jean-francois Monier

Puste til ilden
– Enhver hendelse som den i Paris vil bare puste til ilden, sier Jörg Forbrig i tankesmia German Marshall Fund til nettavisen Bloomberg.

– Det vil ønskes velkommen som en «hva var det jeg sa»-hendelse av radikale bevegelser som mener islam er en trussel mot landene våre.

Europeiske ledere ber nå folk klare å skille mellom religion og ekstremisme.

– Folk må forstå at dette var ekstremister som ikke har noe med islam å gjøre. Ekstremister finnes i alle samfunn, sier den tyske justisministeren Heiko Maas.

– Islamister angriper ytringsfriheten vår. Men å sverte hele islam er feil måte å bekjempe blodig, middelaldersk tankegang på, skriver tidsskriftet The Economist på lederplass.

Fremmarsj
Innvandrings- og islamkritiske partier er på fremmarsj i Europa. I Frankrikes naboland Tyskland sier over halvparten at de føler seg truet av islam, og at islam ikke hører hjemme i den vestlige verden – i en undersøkelse gjort før angrepet i Paris.

Nå vil ledere og eksperter følge det franske samfunnet nøye for hvilke reaksjoner onsdagens angrep kan vekke. Nasjonal front på ytre høyre har fra før sterke målinger.

– Den økte terrorfaren knyttet til islamsk fundamentalisme er et enkelt faktum, er partileder Marine Le Pens konklusjon. (©NTB)


HTML EMBED


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag