Flere norske veteraner er bostedsløse

Oslo (NTB): Nesten 100 tidligere norske soldater som har deltatt i internasjonale operasjoner for Norge, er i dag bostedsløse.

27.08.13 05:54

Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) gjennomfører jevnlig en undersøkelse for å kartlegge antallet bostedsløse i Norge. I statistikken går det fram at 98 veteraner ble identifisert som bostedsløse i 2012, noe som utgjør to prosent av de bostedsløse i Norge, skriver Dagsavisen.

- Det kan være store mørketall på grunn av sannsynlig underrapportering, mener både forsker Evelyn Dyb, som var en av dem som gjennomførte undersøkelsen, og president Odd Helge Olsen i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

- At 98 veteraner sliter så sterkt at de ikke engang har et sted å bo, må tas på største alvor. Vi vet i tillegg at mange sliter i det skjulte, selv om det heldigvis er blitt mer åpenhet rundt dette. sier hun.

Ifølge NVIO-presidenten er problemene sammensatte for veteranene. Mange av dem forbundet møter, har problemer etter å ha vært FN-soldater i Libanon og på Balkan.

- Et gjennomgående trekk ved veteraner som sliter, er at de får mareritt hvor de gjenopplever dramatiske og ubehagelige situasjoner fra sin tid ute, noe som igjen ofte går over i søvnløshet og et høyt bruk av alkohol som selvmedisinering, sier Olsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.