Gå til sidens hovedinnhold

Flere nye bygg har rast ut - 10 personer fortsatt savnet i Gjerdrum

Rett over klokken 23 er det meldt om at to nye bygg med syv boenheter er rast ut.

- Klokken 23.02 fikk vi melding om at ytterligere to bygg er tatt av raset. Det er snakk om en tomannsbolig og en femmannsbolig. Til sammen er det 14 bygg som er tatt i raset, sier operasjonsleder Gisle Sveen til Nettavisen sent onsdag kveld.

Samleside: Les alt om skredet i Gjerdrum her

Vurderer nye grep

Politiet vurderer å senke redningsmannskap med hundefører og hund ned på tak som anses som trygge gjennom natten, dersom det vurderer som hensiktsmessig og trygt.

Dette kommer frem under kveldens siste pressebrief onsdag klokken 23.00.

- Det er et verktøy vi har til disposisjon og som vi kommer til å vurdere bruk av om ikke så lenge, opplyser innsatsleder i politiet, Dag André Sylju.

- Håp om å redde liv

10 personer er ikke gjort rede for etter skredet i Ask i Gjerdrum. Innsatslederen påpeker at de fremdeles søker etter overlevende.

- Vi er fortsatt i en redningsaksjon. Vi har fortsatt håp om å fine mennesker og redde liv. Det er det vi jobber utifra, sier innsatsleder i politiet, Dag André Sylju.

- Vi antar at det er folk som er tatt i raset og vi kommer til å jobbe i hele natt med denne redningsaksjonen. Vi har geologer der hele natt og det blir vurdert å gå inn med krimsøkhunder. Men det kommer an på hvilken risiko det er til enhver tid som avgjør om vi går inn med hunder, sier Sveen til Nettavisen.

Til Romerikes Blad sier innsatsleder Dag André Sylju at politiet forventer at flere hus blir tatt i løpet av natten.

Alle som er gjort rede for skal være i god behold. Tallet er altså gått ned siden klokken 21, da innsatsleder Roger Pettersen opplyste at 11 personer var savnet. Da var en person nylig funnet på sykehus.

– Innledningsvis var det en del som ble kjørt til sykehus av ambulanse. Nå har vi ettergått disse og fått registrert en person som er på sykehus med lettere skader, sier han til Romerikes Blad.

Politiet har tidligere ikke ønsket å bruke ordet «savnet» om personene som ikke er gjort rede for, men Pettersen sa ved 21-tiden at 11 personer var savnet.

- Nå har etterforskningen fått virke litt og vi har fått gjort våre undersøkelser og fått informasjon, så vi begynner å danne oss et bilde av disse personene. 11 personer er nå savnet for politiet, forteller Pettersen.

Han sier de holder mulighetene åpne for at folk befinner seg i rasområdet, men samtidig at flere fremdeles kan melde seg til politiet. Han påpeker at den siste av de som nå er gjort rede for ble funnet på sykehus.

Politiet har kontakt med familie og venner til de savnede.

- Vi holder fortsatt åpent at det kan være folk som melder seg til politiet utover kvelden og natten, sier Pettersen ved 21-tiden.

Det var tidligere meldt at det skulle være barn blant de 11 som tidligere var savnet.

– Det er kvinner og menn som har tilhørighet til husene som er tatt, som ikke er gjort rede for. Det er også barn blant disse, sier Pettersen til TV 2.

Overvåker gjennom natten

Politiet har onsdag kveld gjennomsøkt hus på rasstedet. Nå og gjennom natten vil leteaktiviteten bestå i kontinuerlig overvåkning og skanning i den røde sonen - den innerste delen av rasområdet - først og fremst med droner. Skanningen livestreames slik at de kan følges med på kontinuerlig.

I tillegg vurderes altså om hundefører og hund skal tas med inn i rasområdet.

- Vi kommer til å bruke natta fornuftig og legge planer frem i tid, slik at mannskapet som kommer på i morgen kommer til klare oppgaver. Vi stanser ikke opp, men fortsetter med en overlapping i morgen, sier Sylju, som poengterer at dette fremdeles er en redningsaksjon, ved 23-tiden.

Omkring 1.000 er så langt evakuert fra det gule området rundt raset. Innsatsleder Roger Pettersen har tidligere onsdag påpekt at det er tilgjengelige ressurser, dersom det blir aktuelt med andre tiltak.

- Siste status er at vi har helikopter og drone i søksområdet, i den røde sonen. Vi har tidligere hatt redningsmannskaper nede i hus og bygg via helikoptrene, men det har ikke gitt resultater, det vil si at vi ikke har funnet noen, opplyser Pettersen ved 21-tiden onsdag kveld.

- Vi monitorerer luftstyrker i området, og det vil pågå hele natten. I tillegg har vi nødvendige ressurser tilgjengelig om det skulle oppstå noe ekstraordinært utover natten og inn i morgentimene.

Les: Politiet ber folk om ikke å ringe savnede i Gjerdrum

Innsatslederen oppfordret alle til å holde seg unna rasområdet.

- Vår veldig klare oppfordring til skuelystne og andre; hold dere unna. Vi har sperreposter rundt omkring for å ivareta sikkerhet. Det er forbundet med særdeles høy risiko å bevege seg inn i rasstedet.

Gunnar Stavrum: Raset i Gjerdrum er en katastrofe som har vært varslet og fryktet i en årrekke

Tar tid

Ved 18-tiden opplyste Pettersen til pressen at 15 personer fremdeles ikke var gjort rede for etter skredet. Tallet har vært nedjustert flere ganger i løpet av dagen. Tidlig onsdag var det meldt at 26 personer ikke gjort rede for. Siden da har politiet altså kommet i kontakt med flere.

Grunnen til at tallet første ble justert ned fra 21 til 15 er at det er personer som har gjort rede for seg selv, og at politiet har fått kontakt med menneskene, opplyser politiet.

- Det er forskjellige årsaker til at det har tatt tid. Noen har måttet løpe fra husene sine uten mobil, noen har dukket opp på evakueringssenteret, og vi har nøstet opp via venner og bekjente, og noen har også vært ute og reist, sier Pettersen under pressekonferansen Pettersen onsdag kveld.

Han opplyste også at de holdt mulighetene åpne for at flere personer hadde evakuert seg selv.

Onsdag kveld påpekte Pettersen at tallet på personer som ikke er gjort rede for kan endre seg begge veier - det kan bli færre og flere.

1.500 kan bli evakuert

Til sammen elleve personer skal nå være sendt til sykehus eller legevakt etter kvikkleirskredet. 14 adresser er berørt av skredet.

Omkring 1.500 kan bli evakuert etter skredet, opplyste ordfører Anders Østensen til NRK tidligere onsdag.

– Flere blir evakuert. NVE definerer et større område som utrygt. Det er sendt ut SMS-varsler, og folk som bor lenger inn mot Ask sentrum vil bli evakuert. Det ligger an til at 1.500 blir evakuert, sier Østensen til kanalen.

Les også

Ragnar (74) bor 300 meter fra skredkanten: - Jeg titta ned i et svært juv

Svensk kriseteam

Politiet sendte ut sin første melding om skredet klokka 5.18. Alle nødetatene har vært tungt til stede i området. Hjelp er tilkalt både fra Forsvaret, Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige organisasjoner. I tillegg skrev Aftonbladet tidligere onsdag kveld at et svensk kriseteam ble sendt til Gjerdrum.

– Vi skal hjelpe til med å lete etter savnede personer og sikre bygninger, sier Stefan Karlsson, som er innsatssjef i redningstjenesten i Storgöteborg til avisen.

Redningstjenesten i Göteborg hadde da allerede ankommet Norge med én enhet, som skal bistå i det krevende redningsarbeidet. Enheten er underlagt svenskenes nasjonale beredskapstjeneste.

– Det innebærer spesialutdannet personell for søk, redning ved kollaps og rasmasser, sier Karlsson.

Kontinuerlig skanning

Leteaksjonen har pågått for fullt onsdag kveld. Politiet jobbet tidligere onsdag med å gjennomsøke hus i boligområdet der raset har gått.

På spørsmål fra pressen om tilstanden til husene det søkes i svarer Pettersen tidligere onsdag kveld:

- Det er rester av hus, og det er seksjoner av hus, og ødeleggelsene er massive. Det er store ødeleggelser på bygg og boliger.

Det er kun med helikopter at mannskapene kommer seg inn i det innerste rasområdet - den røde sonen.

Mannskapene i helikoptrene har hatt nødvendige redskaper, som motorsag med seg, slik at de kan komme gjennom hustak der det er mulig, og det er hele tiden brukt varmekamera i søket.

– De skanner stedet kontinuerlig. Dette for å se om det skjer noe i raset, og selvfølgelig om vi får noen livstegn fra eventuelle personer som måtte befinne seg nede i skredområdet, forklarte innsatsleder Roger Pettersen.

På spørsmål om hvorvidt dette har reddet liv etter skredet, svarte innsatsleder Roger Pettersen bekreftende:

– Ja, det vil jeg si. Men det er den totale innsatsen som har bidratt til at vi har reddet liv.

Tidligere onsdag opplyste politiet at mennesker i den røde sonen ble løftet ut ved hjelp av helikopter.

Pettersen opplyste også onsdag ettermiddag at mørket vil gi letemannskapene utfordringer, og det er onsdag kveld vært jobbet med lyssetting.

I bevegelse

Skredet er trolig det største kvikkleirskredet i nyere tid, ifølge NVE.

Bilder fra stedet viser flere hus som ligger nede i et stort krater som skredet har skapt. Flere boliger står tett inn mot kraterkanten, og skredet har vært i bevegelse utover dagen. Pettersen påpekte tidligere onsdag at dette hadde medført at tre hus, som var evakuert fra før, har gått inn i den røde sonen.

Ordfører: - Sjansen er stor for at mange kjenner noen som er berørt

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) sier at det nå nærmer seg en realitet hvor man begynner å få opp navn på enkeltpersoner.

– Vi er jo ikke et stort sted, så det er klart at dette preger oss. Sjansen for at vi kjenner mange av dem som er berørt, er jo stor, sier han til NRK onsdag kveld.

Politiet har fremdeles håp om å finne overlevende i skredområdet, og leteaksjonen er fremdeles organisert deretter. Blant annet blir det brukt varmesøkende kameraer fra helikopter.

– Vi får bare håpe at mange av dem er ute og reiser eller er på hytta eller noe lignende. Samtidig vet vi jo at mange ikke reiser så mye nå på grunn av koronasituasjonen, sier ordføreren til NTB.

– De viktigste oppgavene for kriseteamet framover nå er å sørge for god informasjon om hvordan livet vil være i morgen, men også om en uke eller en måned. Det er naturligvis vanskelig for oss å vite, men vi må jo oppsøke de som er evakuert på hotell, og prøve å få gitt de så god info som mulig, sier Østensen.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken