*Nettavisen* Nyheter.

Flere nye meslingtilfeller påvist i Sverige

Slik ser meslinger ut. Foto: (Flickr)

15 personer har fått påvist meslingsmitte i Sverige og det er frykt for at tallet vil stige.

05.01.18 11:25

– Slik det nå ser ut, har vi 15 konstaterte tilfeller, sier assisterende smittevernslege Peter Ulleryd i Västra Götalands-regionen til svensk P4.

Legene ved sykehuset i Varberg 80 kilometer sør for Göteborg arbeidet fredag med å fastslå om en pasient som ble innlagt der onsdag, også er smittet.

– Det er ikke et bekreftet meslingtilfelle, understreker smittevernslege Mats Erntell overfor Aftonbladet.

Pasienten skal imidlertid ha vært i kontakt med andre smittede i Göteborg, og sykehuset har derfor tatt alle forholdsregler.

LES OGSÅ: Sykehusansatt smittet av meslinger i Göteborg

Lukkede dører

– Vi jobber bak lukkede dører og siden onsdag har vi begynt å vaksinere dem blant personalet som vi innså trengte vaksine. Vi har siden onsdag også undersøkt hvilke pasienter som har oppholdt seg i korridorene, sier Erntell.

Meslingutbruddet i Sverige fører til at også Oslo universitetssykehus nå ber de ansatte om å vaksinere seg.

– Vi antar at mellom 5 og 10 prosent av de ansatte ikke er vaksinert, og det er omtrent like mange som i den øvrige norske befolkningen, opplyste overlege Egil Lingaas torsdag.

– I forbindelse med utbruddet i Göteborg har vi sendt ut et brev der vi anbefaler ansatte om å vaksinere seg, sa han.

Svært smittsom

Tirsdag ble en ansatt på Östra sjukhuset i Göteborg diagnostisert med meslinger. Det er det tolvte tilfellet i Västra Götaland på drøyt tre uker. Blant dem som har fått påvist smitte er et barn som ble innlagt på sykehus natt til lille julaften.

LES OGSÅ: 74 kommuner ligger under anbefalt vaksinedekning mot meslinger

Inkubasjonstiden for meslinger er 7 til 18 dager. Det er en svært smittsom virussykdom som i enkelte tilfeller kan føre til alvorlige komplikasjoner og i verste fall død. Tidligere døde det årlig rundt ni barn i Norge på grunn av meslinger, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Følg anbefaling

Folkehelseinstituttet oppfordrer folk til å følge anbefalingen til Oslo universitetssykehus om å vaksinere seg.

– Personell som utsetter seg for meslingfare gjennom arbeidet, bør være vaksinert. Det er viktig for å hindre videre smitte, mener avdelingsdirektør Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

De siste årene er det blitt registrert en økning av smittetilfeller i europeiske land blant annet fordi vaksinedekningen har gått ned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.