*Nettavisen* Nyheter.

Flere nynazister fra Norge har kriget i Ukraina

En pro-russisk separatist avbildet i krigssonen i Donetsk i Øst-Ukraina. Norskrussiske nynazister har deltatt i krigen og kjempet for pro-russisk side, erfarer Nettavisen (Illustrasjonsbilde). Foto: Manu Brabo (Afp)

Ekspert mener fremmedkrigerne kan utgjøre en terrorfare.

Nettavisen erfarer at «et lite antall» norskrussiske fremmedkrigere har vært i Ukraina og kjempet sammen med pro-russiske separatister. Personene skal være tilknyttet det norsk-russiske nynazistmiljøet i Norge.

- Dette ønsker vi ikke å kommentere, men vi kan ikke se bort ifra at det er personer tilhørende høyreekstremistiske miljøer som har vært der, sier seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Bernsen, til Nettavisen.

Kjent nynazist
Nettavisen får opplyst fra sikre kilder at de norsk-russiske fremmedkrigerne som har vært i Ukraina, og er tilknyttet miljøet rundt den russiske nynazisten Vjatselav Datsik, som kom til Norge på rømmen fra lukket psykiatrisk avdeling i Russland i september 2010. Datsik møtte opp med det ladd våpen da han skulle søke asyl i Norge.

Datsik som ble dømt til åtte måneders fengsel for brudd på våpenloven i Norge, fikk avslag på sin asylsøknad og ble sendt ut av landet i mars 2011.

Svensk terrorforsker sier at omfanget av norske fremmekrigere er relativt lite, og påpeker at det er flere svensker enn nordmenn som har reist til konfliktområdene i Ukraina.

- I Sverige har vi 30 høyreekstremister som har reist for å krige i Ukraina, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Både pro-russiske og pro-ukrainske nasjonalister opererer med paramilitære grupper som har høyreekstremistiske og nynazistiske holdninger. Begge parter ønsker fremmedkrigere velkommen.

- Utgjør en terrortrussel
Europa har lenge vært bekymret over at fremmedkrigere i Syria og Irak skal utgjøre en terrorfare når de vender snuten hjem. Ekspert på ekstremistiske miljøer, Lars Gule, sier fremmedkrigere i Ukraina også kan utgjøre en terrortrussel når de vender tilbake til sine respektive land.

- I prinsippet utgjør de akkurat samme type trussel som fremmedkrigere som kommer tilbake fra Syria og Irak. Antallet som reiser fra skandinaviske land, er ikke så stort. Det er nok hovedgrunnen til at det ikke er så stort fokus på dette ennå, sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, til Nettavisen.

- Det er helt klart at PST bør ha, og så vidt jeg vet har fokus på dette. Men samlet sett så er trusselen som sådan noe mindre enn trusselen fra islamistiske fremmedkrigere fordi omfanget er ennå så lite, sier Gule.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Den russiske nynazisten Vjatselav Datsik møtte opp med det ladd våpen da han skulle søke asyl i Norge. Han ble dømt til åtte måneders fengsel for brudd på våpenloven i Norge, fikk avslag på sin asylsøknad og ble sendt ut av landet i mars 2011. Norsrussiske fremmedkrigere skal være tilknyttet miljøet rundt Datsik. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Skrekkeksempel
Utenlandske røster har nevnt Anders Behring Brevik som et skrekkeksempel når de trekker fram farene ved tilbakevendte høyreekstremistiske fremmedkrigere.

- Det er derfor dette er prinsipielt samme type problem som med islamistiske fremmedkrigere. Har man skaffet seg våpentrening i tillegg til nettverk og forsterket ideologisk oppfatning, så kan man komme til å utgjøre en helt reell trussel, sier Gule.

Høyreekstremistiske fremmekrigere kjemper på begge sider av krigen i Øst-Ukraina. Svenske Mikael Skillt er det mest kjente skandinaviske eksempelet på fremmedkrigere i Ukraina.

Han er tilknyttet den brutale, fascistiske gruppen Azovbataljonen som kjemper mot pro-russiske separatister. Svensken, som er tidligere snikskytter i det svenske forsvaret, legger stadig ut bilder fra kamphandlingene på Twitter.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Medlemmer av Azovbataljonen som kjemper mot pro-russiske separatister i Øst-Ukraina, poserer for kamera. Foto: Sergei Supinsky (Afp)


5000 mennesker drept
Klassekampen har tidligere skrevet om en 27 år gammel norskrussisk nynazist fra Tønsberg som har kjempet på pro-russisk side i krigen i Ukraina.

Ifølge FN er over 5000 mennesker blitt drept i konflikten i Øst-Ukraina siden den brøt ut i april i fjor. Bare i januar måned har minst 341 mennesker blitt drept i Donetsk-regionen, ifølge tall fra Human Rights Watch.

Kilder: The Washington Post, Huffington Post, BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.