*Nettavisen* Nyheter.

Flere over brua - stabilt inn mot byen

Foto: Marit Hommedal, NTB Pluss

Trafikken over Nordhordalandsbrua har steget betraktelig etter bomavgiften forsvant, men de færreste av bilistene kjører helt til byen.

06.01.06 11:00

Etter at Nordhordalandsbrua ble gratis å krysse har flere bilister benyttet seg av den enn da den var avgiftsbelagt.

Tall iBergen.no har innhentet fra Statens Vegvesen i Hordaland viser at økningen har vært betraktelig uansett hvordan man sammenligner.

Tusener på tusener

Dersom vi tar for oss den første arbeidsdagen etter nyttår i fjor og i år, så viser tallene at det var omtrent 3.500 flere bilder som krysset broen i 2006 enn året før. I alt var det nesten 12.000 billister som krysset broen den første mandagen i året.

Ser vi på gjennomsnittstrafikken per døgn før årsskiftet er situasjonen mer eller mindre den samme. Fra uke 48 og frem til romjulen steg trafikken jevnt til en topp på i overkant av 10.000 kjøretøy i snitt i døgnet, fortsatt langt lavere enn etter at avgiften ble fjernet.

Ikke til byen

Økt trafikk over broen til tross, de færreste av bilistene som bidrar til denne økningen kjører inn til byen dersom vi legger til grunn målingene ved Eidsvågstunnelen.

I uke 51, som var en toppuke for Nordhordalandsbrua, viser tallene at det var 46.495 biler som kjørte gjennom tunnelen, dette er faktisk flere kjøretøy enn det var første arbeidsdag i år.

Dersom vi ser på snittallene for de tre første dagene i år viser det at i overkant av 46.000 biler kjørte gjennom tunnelen, hvilket er like mye som i ukene 50 og 51 i fjor.

Liten økning til byen

Konklusjonen, på grunnlag av disse tallene, er at trafikken inn til byen har steget noe, men ikke i nærheten av den samlede økningen over Nordhordlandsbroen. Dermed er det lite som tyder på at avgiftsfjerningen har hatt særlig betydning på trafikken på nordre trafikkåre inn til byen.

I stedet er det folk i nordre bydel og nordhordlendingene som nå nyter godt av slitet. De har tross alt betalt 1.4 milliarder kroner for broen. Næringslivet jubler, nye markeder er åpnet i og med fjerningen av den psykologiske sperren en dyr bombod er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag