EIDSVOLLS PLASS, OSLO (Nettavisen, NTB): Ingen ble alvorlig skadd, men politiet så seg like før klokka 15 lørdag nødt til å avbryte markeringen til Sian - Stopp islamiseringen av Norge, utenfor Stortinget, på grunn av fare for liv og helse.

Da hadde Sian holdt det gående i nesten to timer med harde utfall mot muslimer og islam.

- Det er elementer blant motdemonstrantene som ødelegger for den lovlige ytringen på begge sider. Skadeverk og forsøk på vold er ikke en ytring, og det ønsker vi å slå ned på, uttalte innsatsleder Torgeir Brenden til Nettavisen ved 15-tiden.

- Samtidig må vi berømme alle disse voksne som var på utsiden av sperringene og forsøkte å roe gemyttene og som klarte å ta dette ned, sier Brenden.

- Når du sier avbryte, hva var det som skjedde på slutten?

- Det var rett og slett politiets vurdering når det begynte å bli massiv steinkasing. Det ble også kastet jernstenger mot politiet. I stedet for at vi skulle bruke mer maktmidler enn nødvendig, valgte vi å avbryte markeringen og håpe at det skulle roe situasjonen, noe det også gjorde, sier han.

29 personer fra motdemonstrantene ble kjørt i arresten, opplyste Oslo-politiet senere på kvelden.

Rev koranen i stykker - ble angrepet

Det var varslet at markeringen kom til å holde på til klokka 15. I innkallingen til markeringen hadde Sian selv valgt å kalle det en «krenkefest».

«Pedofreten, krigsherren Mohammed. Ut av Norge med pedofreten! Mohammed har ingenting i Norge å gjøre!», ropte Sian-nestleder Fanny Bråten inn i mikrofonen idet noen fra motdemonstrantene lot seg provosere, tok seg over sperringene og løp fram. De ble raskt overmannet av politiet.

«Film, folkens! Film, folkens! Det er islams sanne ansikt», fortsatte hun.

Etterhvert tok Fanny Bråten fram koranen, reve ut sider og spyttet på den.

- Følg med nå, nå skal jeg skjende koranen, sa hun blant annet.

Kort tid etterpå løp en mann mot henne og forsøkte å angripe henne.

- Hun har ingen skader, og politiet hadde veldig raskt kontroll der, sier innsatsleder Torgeir Brenden til Nettavisen.

Ifølge Dagbladet skal demonstranter også ha angrepet politibiler i etterkant av demonstrasjonen. De skriver at da en rekke politibiler kjørte vekk fra Karl Johan ved 15.30-tiden, ble bilene angrepet av en rekke motdemonstranter. Video viser flere som slår, sparker og hopper opp på bilene.

Tok i bruk tåregass

Det ble tidvis svært ampert under Sians markering. Et stort oppbud av politifolk, både uniformert og sivilt, var på plass og hadde tidvis utfordringer med å holde motdemonstranter bak sperringene. Rett før Sian-markeringen ble avbrutt hadde politiet tatt i bruk tåregass i mindre mengder mot motdemonstranter som forsøkte å hoppe over sperringene som var satt opp mot Karl Johans gate. Blant motdemonstrantene var det folk som kastet egg, stein og forsøkte å rive ned og komme seg forbi politiets sperringer.

Til sammen var fire personer pågrepet rett etter demonstrasjonen lørdag. Senere ble det meldt om flere pågripelser.

Sian betegner seg som en anti-islamsk organisasjon, og Sians talsmenn og kvinner kom med en tirade av anklager mot islam og muslimer i sine appeller, blant annet ved å hevde at muslimer generelt er voldelige og hatefulle.

- Min religion sier ikke at jeg skal drepe og hate

En av dem Nettavisen snakket med i forkant av demonstrasjonen, 19 år gamle Hussein Rashid fra Furuset, var fast bestemt på å holde roen.

- Jeg er ikke en voldelig og hatefull muslim. Jeg er født og oppvokst i Norge i Oslo. Jeg er en troende muslim. Min religion sier ikke at jeg skal drepe og hate, den sier jeg skal elske. Jeg elsker dette landet med alle sine muligheter. De mener dette om meg, men hvem har rett, de eller jeg. Jeg alene er det beviste mot dem, sier han.

- Hva er den beste måten å møte Sians og deres budskap med, mener du?

- Ha dialog med dem. La hele verden få høre og se all den idiotien de sier, svarer Rashid og sier dette om Sians generaliseringen om koblingen mellom islam, vold og ekstremisme:

- Jeg går ikke rundt og sammenligner nordmenn flest med Anders Behring Breivik.

Sian: - Glade for å ha gjennomført markeringen

Rett før klokka 15 ble Sian-markeringen avsluttet.

- Vi er svært glade for at vi fikk gjennomført markeringen. Men det er tragisk at det må nesten hundre politifolk og fire politihunder til for at vi skal kunne kritisere islam, sier Max Hermansen i en SMS til Nettavisen. Han er Sian-medlem og var den siste som holdt appell lørdag. Ifølge Hermansen skal Sians livestream fra markeringen ha hatt mellom 1500 og 2500 seere mens den pågikk.

Stort politioppbud

Det var på forhånd varslet både stort politioppbud og mange motdemonstranter, og Nettavisens reporter på stedet kunne se at politiet én time før demonstrasjonen startet allerede hadde tatt oppstilling mellom Sian og motdemonstrantene.

Den synlige politiinnsatsen besto da blant annet av mannskaper fra MIK-gruppen (mobilt innsatskonsept), som ofte blir omtalt som opprørspoliti. Det er spesialtrente mannskaper med ekstra beskyttelse i form av kjeledresser og hjelmer, men uten våpen.

Flere hundeekvipasjer var også i området og tok etterhvert oppstilling på Eidsvoll plass da situasjonen tilspisset seg. Ridende politi var hele tiden i området, og Nettavisen var vitne til at de på et tidspunkt ble satt inn for å drive tilbake motdemonstranter som forsøkte å ta seg inn bak sperringene fra Karl Johans gate.

Nettavisen snakket første gang med politiet like før 14-tiden:

- Det går stort sett rolig for seg, men vi har noen elementer blant motdemonstrantene som drar ting litt lenger enn vi kan tillate. Det har blant annet vært gjort forsøk på å trenge gjennom sperringene, sa innsatsleder Brenden.

Da hadde politiet inntil videre gjenvunnet kontrollen med folkemengden.

- Vi har satt inn politipersonell, og vi har fått ansvarlige voksenpersoner i motdemostrasjonen til å roe gemyttene, sa innsatslederen.

Nettavisen snakket med noen av disse både før og etter demonstrasjonen.

Høy temperatur

Demonstrasjonen, som Sian selv har kalt en «krenkefest», startet klokken 13. Motdemonstranter trommet med gjenstander på gjerder og blomsterpanner i området, og de ristet på politiets sperringer, for å overdøve talerne fra Sian.

Da Sian-leder Lars Thorsen tok ordet steg temperaturen, og hans appell ble besvart med skramleorkester, hyttede never og fingre i været.

Forrige helg i Bergen ble Thorsen fraktet blødende vekk av politiet etter å ha blitt angrepet av demonstranter på Festplassen i Bergen. Der ble tre personer siktet for kroppskrenkelse etter tumultene, mens 18 personer etterforskes for steinkasting og ordensforstyrrelse, ifølge Bergens Tidende.

29 i arresten

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt uttalte ved 19-tiden til NTB at 29 motdemonstranter var satt i arresten.

- Det er noen mindreårige blant dem, og vi har ikke oversikt over hva de ulike blir anmeldt for, men det er ikke snakk om noen veldig alvorlige forhold, sier Grøttum.

- Demonstrasjonen ble håndtert veldig bra, sier Grøttum til NTB.

- Skarpe ressurser i bakhånd

Det var på forhånd varslet at både uniformert og sivilt politi ville være til stede under demonstrasjonen, samt at Oslo-politiet hadde «skarpe ressurser» i bakhånd i tilfelle situasjonen skulle eskalere. Dette uttalte politiadvokat Kai Spurkland på politimesterens kontor i Oslo til Nettavisen fredag.

Oslo-politiet hadde, som alltid, også væpnede ressurser i bakhånd, men så det ikke som sannsynlig at disse ville bli satt inn. Det ble de heller ikke.

Les også: Sian inviterer til «krenkefest» i Oslo: Politiet har skarpe ressurser i bakhånd

Vel så viktig, ifølge Spurkland, er den dialogen politiet har med de aktuelle grupperingene av demonstranter og motdemonstranter på forhånd og undeveis.

- Vår appell til begge parter er at de ytrer seg innenfor de spillereglene som gjelder. Vold og skadeverk er ikke en del av dette, og det er heller ikke tillatt å hindre andres ytringer, sa Spurkland til Nettavisen dagen før Sian-demonstrasjonen.

– Sian har en provoserende form og et omtvistet budskap, noe som gjør det mer krevende for politiet å håndtere dette, men vår oppgave er å legge til rette for at de skal kunne avvikle sin varslede markering, uttalte han.

Muslimsk Dialognettverk: - Virker mot sin hensikt

Flere nettverk av norske muslimer hadde på forhånd sendt ut en appell der de advarerte mot motdemonstrasjoner.

«Av tidligere erfaring vet vi at SIAN kun er ute etter å provosere og å få oppmerksomhet. Muslimsk Dialognettverk (MDN) oppfordrer alle til ikke å møte opp ved SIANs arrangementer. Beste reaksjon mot SIANs provokasjoner er ignorering.
Motdemonstrasjoner virker mot sin hensikt», het det blant annet i denne appellen.

- Drit i Sian

Også kulturminister Abid Raja (V) oppfordret folk til å bli hjemme.

– Drit i Sian og hold dere hjemme! Ved å dra dit for å vise din avsky, gjør du Sian viktigere. Ved å ikke dra, avkler du Sian, uttalte han til VG.

Forrige helg var det i Bergen det kokte.

– Hvis det er noen som helst i dag, muslim eller ikke, som lar begeret renne over under demonstrasjonen, vil det ødelegge for minoritetsbefolkningen, sa Raja.

Gjentok Muhammed-uttalelser

Sian-leder Lars Thorsen har overfor Nettavisen avvist at de var ute etter å provosere og skape bråk, men uttalte dagen i forveien at han ville gjenta uttalelsene fra forrige helg der han kalte islams grunnlegger Muhammed en falsk profet.

I sommer har det også oppstått uroligheter i forbindelse med Sian-markeringer på Furuset og Mortensrud i Oslo. På Furuset 15. august måtte politiet gripe inn mot rundt 50 motdemonstranter. I juni ble Thorsen møtt av en skur av tomater, egg, kasseroller og flasker da han skulle tale på Mortensrud.

Les også: Rødt vil bidra til å organisere motstanden mot Sian

Les også: Siktede etter Sian-demonstrasjon sier de angrer