Sleep-tape er for mange et ukjent fenomen, og forståelig nok kan det høres ut som et unaturlig grep å ta. Å teipe igjen munnen for å bedre søvnkvaliteten sin kan høres ut som noe mot sin hensikt, og kan minne om noe dratt rett ut av en skrekkfilm.
Podkaster som Berrum & Beyer, Fladseth og Wolfgang Wee Uncut er blant de som går god for det uvanlige søvngrepet. Noen forteller om de enorme fordelene ved det, mens andre har måttet fatte tiltak etter voksenkjeft som følge av snorking.
Unngå munnpusting
Det er altså snakk om en liten bit med teip som man legger over munnen før man tar kvelden. Hensikten til den lille teipbiten er å unngå pusting gjennom munnen om natten. Flere bøker har blitt skrevet om folkets søvnvaner og uvaner, med søvnapné som en av gjengangerne innen dårlig søvnmønster.
Les også: Studie: «Enkelt» triks kan gi betydelig vektnedgang (+)
Ved søvnapné slutter man å puste når man sover. Langvarige og hyppige pustestopp kan ha helsemessige konsekvenser, og regnes som en sykdom. Ifølge Helse-Bergen rammer obstruktiv søvnapné en av seks voksne og skyldes av bløtdeler som stenger for luftpassasje ned til lungene.
Sleep-tape blir promotert som løsningen i sosiale medier.
Utelukkende pusting via nesen skal kreve mindre energi av kroppen samt føre til utvidelse av blodårene som gjør at kroppen tar opp mer oksygen. I tillegg til dette skal man kunne slippe unna en del av bakteriene man tar til seg ved pusting via munnen.
Profilert støtte
Komiker Thomas Giertsen, gjestet Lindmo i midten av januar. Der benyttet han mesteparten av tiden sin på å legge ut om fordelene ved nesepusting og å sove med teip over munnen.
Se en snutt av intervjuet under:
Giertsen refererer til en boken «Breath» av James Nestor som har det formålet å opplyse om feil ved søvnrutiner som få kjenner til.
— Puster du med munnen så blir lungene som et utlagt organ. Det er ingen filtreringsprosess, og alt gufset du puster inn går rett til lungene, sa komikeren da han gjestet Lindmo.
Forfatteren av boka, James Nestor, skal ha gjennomgått flere personlige forsøk for å på best mulig måte kartlegge hvor problemet ligger.
Nestor skal ha testet forskjellen mellom en natt der han kun pustet igjennom munnen, og en der han kun pustet gjennom nesen. Her skal utelukkende pust igjennom munnen ha ført til dårlig søvn, mye snorking og utmattelse.
Giertsen var tydelig engasjert innen emnet og forteller at han prøvde dette teip-trikset etter at han leste boken.
— Det er bare en liten teipbit akkurat over leppene, det er null problem. Teipen går på etter jeg har snakket litt med kjæresten og sagt god natt. Om jeg blir spurt om noe etter teipen har gått på, kan jeg bli litt oppgitt, sier en pinlig berørt Giertsen.
Henrik Fladseth står bak podkasten Fladseth, og han uttaler seg om sleep-tape i sin siste episode. Teipen får dog ingen direkte hyllest av Fladseth. For komikeren ble det et nødvendig grep etter snorke-kjeft fra kjæresten.
Sover med sportsteip
Podkast-verten Wolfgang Wee er enda en tilhenger av denne teip-metoden. Wee uttaler seg stadig vekk om viktigheten ved god pust. Han deler at han har sovet med teip over munnen i nært et helt år.
Les også: Knuser søvnmyten: – Jeg tror mange tenker sånn
Dette er noe han anbefaler til nærmest samtlige gjester i podkasten Wolfgang Wee Uncut. Der han inviterer alle tenkelige profiler og eksperter til en prat. Podkasten har i skrivende stund 226 utgitte episoder.
Wee forteller at han selv ikke benytter seg av noen spesialteip om natten. Han gjør det så enkelt som svart sportsteip.
Flere forskere og spesialister innen pust har vært innom podkasten. Wee la nylig ut et klipp fra en episode med Malin Staaf som er første og eneste sertifiserte spesialist i såkalt «Orofacial Myonologi», som støtter fordelene ved pusting igjennom nesen.
Buteykos metode
Siri Waage er forsker ved Universitetet i Bergen med søvn og døgnrytme som sitt kompetansefelt. Waage drar frem en pustemetode ved navnet Buteykos metode. Metoden støtter opp i mye av det som er teipbiten sin hensikt.
Metoden går på fordelene ved pusting via nesen fremfor munnen. Dette skal ha flere helsemessige fordeler. Eksempelvis, bedring av astma og angst.
Waage stiller seg fint bak fordelene vel nesepusting og legger på ingen måte skjul på at det er anbefalt.
— Rasjonalet bak er at nesepusting gir stabilitet i øvre luftveier og bidrar til å fukte og varme opp luften som pustes inn, mens munnpusting gir undertrykk i luftveiens indre og disponerer for sammenklapping i svelget. Så det er rett at nesepusting er bedre enn munnpusting, forteller Waage overfor Nettavisen.
— Ikke å anbefale
Grepet som går ved å blokkere en luftvei under søvn, er ikke den første anbefalingen Waage ville gitt.
— Å sove med tape over munnen for å tvinge frem nesepusting finner jeg likevel ikke vitenskapelig grunnlag for å si. Men det er mulig å være bevisst på hvordan man puster og om man puster med munn eller nese og å trene på å puste med nesen, mener Waage.
I kampen mot dårlig søvn og søvnapné drar forskeren frem andre tiltak som generelt har vist seg å bidra til en god natts søvn.
— Førstevalget av behandling er generelle råd/livsstilsendringer som først og fremst vektreduksjon ved overvekt, men også å unngå sovemedisin, alkohol og tobakksrøyking.