Flere reddes ved hjerneslag

FÅR DU RASKT HJELP kan mye rettes opp ved et hjerneslag.

FÅR DU RASKT HJELP kan mye rettes opp ved et hjerneslag. Foto: Thinkstock

Nye ekspressrutiner ved norske sykehus redder liv.

27.05.13 08:39

Effektiviseringen av sykehusene har ført til at flere får langt raskere behandling av blodpropp i hjernen. Ved ankomst sykehus kan det ta så lite som sju minutter før man får behandling.

Behandlingsmetoden er såkalt trombolyse, som løser opp blokkeringer i årene ved hjelp av sterkt oppløsende medisiner, skriver VG.

- Det pågår en hjernerevolusjon. Omfattende effektivisering av sykehusene har ført til at stadig flere får raskere trombolysebehandling ved blodpropp i hjernen, sier Kristin Gran Olsen, overlege ved slagenheten på Oslo universitetssykehus (OUS) til avisen.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 13.000 nordmenn får hjerneslag hvert år. Halvparten dør av dette, men får man rask behandling, er sjansen for å overleve og redde helsen større.

- Rask behandling ved slag er avgjørende. Rundt halvparten av alle som behandles innen en time etter symptomdebut, blir helt selvhjulpne, sier seksjonsoverlege Sigrun Kierulf Brækken ved OUS.

LES OGSÅ: Morgan lå hjelpeløs i åtte timer etter å ha fått slag
Dette kjennetegner et hjerneslag

Flere sykehus har gjennomført store strukturelle endringer i rutinene for å sikre pasientene raskest mulig behandling og høyere sannsynlighet for å overleve. Flere steder kan behandlingen gis sju minutter etter ankomst.

Både Sørlandet sykehus og Haukeland i Bergen har sju minutter som raskeste registrerte behandlingstid. I Oslo og Stavanger er raskeste behandlingstid ni minutter, mens St. Olavs i Trondheim har ti. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.