*Nettavisen* Nyheter.

Flere selvmord etter samlivsbrudd

Verst for menn, viser nyere forskning.

25.10.08 15:08

(SIDE2): Hvert år tar omkring 520 mennesker i Norge sitt eget liv. Selvmord etter samlivsbrudd er et stadig økende problem, viser forskning gjennomført av Anders Barstaad.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Større innvirkning enn først antatt
Barstaad er forsker ved Statistisk sentralbyrå, og han avsluttet denne uken sin doktorgrad som omhandler nordmenns velferd, levekår og sosiale integrasjon.

- Noen forskere har funnet at flere skilsmisser i befolkningen gir flere selvmord. Men ved å ta med separasjonene i beregningsmodellen fikk jeg plutselig en indikasjon på at brudd i kjærlighetsforhold har større påvirkning enn flere har trodd, sier han ifølge Forskning.no.

Så sammenhenger
Det var ved å sette sammen ulike statistikker fra nordmenns liv, at han fant sterke sammenhenger mellom samlivsbrudd og selvmord.

- Skilsmissen er jo ofte lenge etter bruddet faktisk har funnet sted, så hvis vi ser på separasjoner i forhold til selvmordstall i stedet, gir dette et riktigere bilde av hvor mye brudd har å si, fordi kriseeffekten fanges bedre opp, sier han.

Kvinner takler brudd best
Det er også grunn til å tro at kvinner har lettere for å takle et samlivsbrudd enn det menn har. En av årsakene er ifølge Barstaad at parforholdet, for mange menn, er det viktigste for at de skal unngå ensomhet.

Amerikansk forskning viser at TV-titting og dataspill også kan være en pådrivende faktor til isolasjon. Også alkoholbruk får noe av skylden for det tragiske utfallet mange samlivsbrudd har.

- Vi ser av statistikken at når folk gifter seg, holder den seg på mange måter mer disiplinert. Både menn og kvinner drikker mindre alkohol, bruker mindre narkotika, og holder seg rett og slett mer i skinnet i ekteskapet, sier samfunnsforskeren.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag