Før 22. juli-angrepene ble det rapportert om flere grove sikkerhetsbrudd i Regjeringskvartalet. I løpet av 2009, 2010 og 2011 ble det avdekket 23 såkalt sikkerhetstruende hendelser, skriver Aftenposten.

Svake rutiner
Avisa har fått innsyn i interne e-poster og hevder å kunne avdekke svakheter i rutinene hos de som har det overordnede ansvaret for sikkerheten til de ansatte i Regjeringskvartalet; Fornyings- og adminstrasjonsdepartementet.

Bombealarm i fjor
Blant annet omtales en bombealarm 9. juni i fjor etter at vakter oppdaget en mistenkelig gjenstand i Grubbegata. Flere ansatte og besøkende ble ikke evakuert, og sikkerhetslederne hos statsrådene fikk ikke vite om hendelsen. Grubbegata er gata som nå blir stengt etter de brutale erfaringene fra 22. juli - da Anders Behring Breivik plasserte sin bombelast nettopp her.

- Har ikke prioritert sikkerhet
Tillitsvalgte i Regjeringskvartalet gir også uttrykk for bekymring.

- Det er lett å være etterpåklok, men her er det ingen tvil: Man har ikke prioritert sikkerhet, og man har ikke trent på det. Her har man hatt en generell holdning om at alvorlig terrorangrep ikke er noe som vil inntreffe her, sier Pål Arnesen, leder i YS stat til avisa.

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) sier rutinene ble endret etter bombealarmen 9. juni 2010.