RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere skal fanges av utvidet mafiaparagraf

Oslo (NTB): Regjeringens forslag til skjerping av den såkalte mafiaparagrafen innebærer at definisjonen av organisert kriminalitet blir videre - og mindre presis.

Det er snart ti år siden straffelovens paragraf 60a, mest kjent som mafiaparagrafen, ble innført. Den gir en dobling av straffen for kriminalitet begått som del av en organisert kriminell gruppe, men straffen kan ikke heves med mer enn fem år.

Erfaringene så langt er at terskelen for å få noen dømt etter den straffeskjerpende paragrafen er høy, og regjeringen vil derfor at den skal favne videre. Det gjøres ved å endre lovteksten fra «organisert kriminell gruppe» til «organisert kriminelt nettverk», skriver Aftenposten. Hensikten er blant å dekke grupper som bruker nettet til å organisere seg.

Jørn Sigurd Maurud hos Oslo statsadvokatembeter mener utvidelsen er nødvendig for å skjerpe straffene for organisert vinningskriminalitet og narkotikasmugling.

Erling Johannes Husabø, strafferettsekspert og professor ved Universitetet i Bergen, mener derimot at lovforslaget er slett arbeid og vil svekke rettssikkerheten.

- De forslår å erstatte «gruppe», som er et vidt begrep, med et nesten tomt og altomfattende begrep, sier Husabø. Han får følge av Frode Sulland, som leder forsvarergruppen i Advokatforeningen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere