Kraftig snøvær og skredfare gir utfordringer i Lofoten. Flere skoler holder stengt. Flere bolighus i Flakstad ble søndag kveld evakuert på grunn av fare for ras. Mandag formiddag gikk det flere ras i Ballstad. I Ramberg har kommunen opprettet mottak for evakuerte beboere.

Flakstad i Lofoten har satt ny rekord for mengden av snø som har kommet i løpet av det sistes døgnet, ifølge meteorologene. Snødybden økte med 65 centimeter til 130. Målingene går tilbake til 2007.

Ifølge meteorologene fortsetter snøværet utover formiddagen, men det er i ferd med å minke og skal gi seg innen kvelden.

Se løpende meldinger fra Nordland politidistrikt

100 meter bredt snøras

Ved 10.30-tiden gikk det et cirka 100 meter bredt snøras i Kræmmervikaveien i Ballstad i Vestvågøy kommune. Raset stanset før bebyggelsen.

- Flere snøras i området. Fylkesvei 818 ved Ballstad er for tiden stengt grunnet fare for nye ras. Evakuering av beboere i området, melder politiet klokka 11.55.

- Raset er omtrentlig 100 meter bredt, og det har stoppet kloss inntil en husvegg. Det er gått over veien, og har tatt med seg noen trær. Det skal gå greit å få det ryddet, sier en som er i området til Lofotposten.

Har opprettet mottak for evakuerte

Klokka 13.08 melder Nordland politidistrikt at beboere i rasutsatte områder i Ramberg blir bedt om å evakuere sine boliger og ta opphold ved Ramberg skole. Der har kommunen opprettet mottak.

Bolighusene som søndag kveld ble evakuert ligger i Skjelfjord i Flakstad kommune.

- Disse fire husene ligger bak rasvollen som ble bygget etter raset som gikk i 1998. Nå som det er kommet så mye snø er vi ikke hundre prosent sikre på at denne vollen er stor nok til å stoppe et eventuelt ras. For å være på den sikre siden har beboerne i de fire husene blitt evakuert til familiene. Her blir de værende til vi får forholdene vurdert av eksperter. Dette blir prioritert, sier rådmann Erling Sandnes i Flakstad kommune til Lofotposten.

Les også: Kranglet om snøbrøyting - politiet måtte rykke ut

Har snødd 70-200 cm

I Lofoten har det snødd mellom 70 og 200 centimeter, så forholdene for bilister er ekstremt vanskelige, forteller bonde Jack Lindgaard til NRK. Han rykket ut med traktor for å redde tre personer, blant dem en toåring, som hadde sittet fast i en bil i fire timer.

- Det er alt i fra 70 cm til to meter enkelte plasser. Det er for mye for vanlige personbiler. Det er nok mange tiår siden vi hadde så mye snø her oppe. Jeg vil anbefale alle som bor her å holde seg inne i dag, og i hvert fall ikke ta ut bilen, uttaler han ifølge NRK.

Skoler holder stengt

Vestvågøy kommune opplyser at alle skolebussene og flere av skolene holdes stengt mandag. Leknes er én av skolene som holdes stengt:

- Parkeringsplasser og uteområdet er ikke ryddet. Dessuten er de fleste gang- og sykkelveiene som elevene bruker ikke brøytet Derfor er det besluttet å holde skolen stengt i dag, sier informasjonssjef Rune Andreassen til Lofotposten.

- Foreldre/foresatte må selv vurdere om de vil sende barna på de to skolene som holder åpne, skriver Vestvågøy kommune på sin hjemmeside. Foreldrene har fått informasjon via SMS.

- Når man ikke har fått brøytet skoleområdet, noe vi har forståelse for at ikke lot seg gjøre, så kan man ikke drive skole. Verken lærere eller elever kommer seg frem, sier kommunalsjef for utdanning Vestvågøy, Røch Johansen, om stengingen av Leknes skole, Ballestad skole og Fygle skole.

Han sier han også ville vært bekymret for at elever skulle ferdes langs smalt brøytete veier, da fortauer, gang og sykkelveier ennå ikke er brøytet alle steder.

Tor K. Pedersen ved Bil i Nord Svolvær sier til Nettavisen at det ikke et mye snø sammenlignet med der han kommer fra - Nittedal, men han bekrefter at snøen skaper utfordringer i Lofoten og at det blir mye måking.

Rød faregrad

Kraftige snøbyger i nord har ført til rød faregrad på snøskredvarselet. I Lofoten lammes infrastrukturen av enorme mengder med snø.

- Vær varsom i bratt terreng med ferske nysnø- og fokksnøflak, spesielt i leheng som har samlet mye snø, heter det i varselet.

Se oppdatert varsel om snøskredfare på varsom.no

Været har roet seg betraktelig, men fortsatt er det svært utfordrende føreforhold i hele Lofoten. Det fører til mange stengte veier.

E10 holdes stengt

Mandag morgen melder Statens vegvesen at E10 mellom Flakstad og Vareid holdes stengt på grunn av fare for ras og ikke blir åpnet mandag.

På E10 over Bjørnfjell er det mandag morgen kolonnekjøring på grunn av uvær. Veien kan bli stengt på kort varsel.

Kranglet om snøbrøyting

Det er utfordrende værforhold med mye snø også på Østlandet. På Slemmestad i Røyken fikk politiet klokka 04.33 natt til mandag en melding som førte til at de måtte rykke ut.

- Det var to personer som drev med snøbrøyting på et industriområde som hadde havnet i tottene på hverandre. Bakgrunnen var at den ene hadde frest snø som hadde kommet over på området hvor den andre hadde ansvar for snøbrøytingen, forklarer politiet i en Twitter-melding.

Les også: Enorme snømengder skaper trøbbel i nord

Les mer i Lofotposten

Se de siste meldingene fra Nordland politidistrikt her: