*Nettavisen* Nyheter.

Flere soldater til Den sentralafrikanske republikk

Foto: REUTERS TV

Frankrike sender enda flere soldater til Den sentralafrikanske republikk for å beskytte franske statsborgere.

President François Hollande kom med kunngjøringen etter å ha rådført seg med FNs generalsekretær Ban Ki-moon og presidenten i Tsjad, Idriss Déby, søndag.

Hollande er bekymret etter at opprørerne i Den sentralafrikanske republikk har tatt kontroll over hovedstaden Bangui. Landets president har flyktet, og mange mennesker skal ha blitt skadd i kampene.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange nye franske soldater som sendes. Frankrike har i helgen sendt 350 soldater til landet for å sørge for sikkerheten til franske statsborgere og andre utlendinger, opplyste en høytstående tjenestemann søndag. Dermed har Frankrike nesten 600 soldater i sin tidligere koloni.

Franskmenn fikk dessuten beskjed om å holde seg hjemme på grunn av uroen som har blusset opp igjen de siste dagene, etter en to måneder lang våpenhvile.

Norges utenriksdepartement er ikke kjent med at det er fastboende nordmenn i landet.

– Heller ingen nordmenn har registrert seg som reisende for øyeblikket, opplyser kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen

Forlatt
Den franske regjeringen bekreftet søndag at president François Bozize har forlatt Bangui.

Opprørsgruppen Seleka sier de har nådd sitt mål når de nå har tatt kontroll over Bangui og Bozize har reist. De vil sørge for en overgangsperiode og demokratiske valg i landet, hevder opprørstalsmannen Nelson Ndjadder.

– Sentralafrikanere må møtes rundt bordet og bestemme seg for veien til en felles framtid, sa Ndjadder.

Det er ventet at opprørslederen Michel Djotodia ville holde en tale via landets radio.

Skuddvekslinger
Øyenvitner meldte søndag morgen om kraftige skuddvekslinger i hovedstaden og hevder at minst ni sørafrikanske soldater ble drept. Sørafrikanerne er i landet for å trene opp den lokale hæren som en del av en regional fredsbevarende styrke, men ifølge en kilde i FN forbereder de seg nå på å reise ut.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC frykter at sykehusene i Bangui ikke er i stand til å håndtere de mange skadde som nå kommer til sykehusene, og påpeker at de hyppige strømbruddene også skaper store problemer.

Brøt fredsavtale
Det har i flere dager vært kraftige kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere i landet. Den siste uroen brøt først ut i desember da Seleka, en allianse av opprørsgrupper som har trukket seg fra en tidligere fredsavtale med regjeringen, startet en offensiv nord i landet. I januar sluttet Seleka seg imidlertid til en ny fredsavtale og ble med i en overgangsregjering.

Nå anklager de president Bozize for ikke å ha oppfylt sine løfter, blant annet om å integrere opprørssoldater i hæren. Dermed brøt kampene ut igjen.

Frankrike har i helgen bedt FNs sikkerhetsråd om å innkalle til et hastemøte. Den sentralafrikanske republikk var tidligere fransk koloni, men har vært uavhengig siden 1960. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.