*Nettavisen* Nyheter.

Flere svensker overlever kreft

Foto: (Crestock.com)

Får du brystkreft, har du større sjanser for å overleve i nabolandet.

05.01.11 13:04

(SIDE2): En studie publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet, viser at Norge bare er middelmådige når det kommer til overlevelse etter kreft.

På toppen av overlevelsesstatistikken ligger Sverige, Canada og Australia, mens Norge ligger midt på treet. Danmark, England, Wales og Nord-Irland kommer dårligst ut. Dette gjelder overlevelse etter de fire alvorlige krefttypene lunge-, bryst-, eggstokk- eller tarmkreft. Av de skandinaviske landene kommer altså Sverige best ut.

- Vi vet ikke nok
Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, har ikke et klart svar på hvorfor det finnes en forskjell i overlevelse mellom Norge og Sverige.

– Godt spørsmål, som vi også lurer på. Vi vet i dag ikke nok om hva som er forskjellen, og hva som kan forklare den. Dette er en undersøkelse hvor en gruppe forskere har sett på overlevelse i forskjellige land. Forskningen er basert på tall. I neste omgang blir det spennende å forsøke å få forklart forskjellene, sier Opdalshei.

2,4 millioner mennesker ble diagnostisert med en av de fire krefttypene i tidsrommet 1995 til 2007, av disse var 108 452 norske.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Når man måler antall overlevende etter kreft, måler man også effektiviteten av helsesystemene i hvert av landene. Denne regionale og internasjonale forskjellen mellom overlevende representerer mange dødsfall som kunne vært unngått, ifølge Lancet.

– Grunnen til at det finnes en forskjell, kan være alt ifra hvor flink befolkningen er til å ta fatt i legen, og til hvor lang tid det tar før de blir sendt videre til behandling. Det er viktig å oppdage kreften på et tidlig stadium. Det kan også være at det finnes forskjell i behandlingen i Norge og i Sverige. Det er veldig spennende akkurat nå, vi er opptatt av å komme opp på svenskenes nivå, og vi arbeider for å gjøre det bedre, sier Ole Alexander Opdalshei.

Et gjennomgående mønster hos kreftpasienter som ikke overlever er at de har fått en sen diagnose, eller at pasienten er 65 år eller eldre.

Bevissthet i Sverige
– Vi utfører rutinekontroller på kvinner, både innen brystkreft og livmorhalskreft. Vi utfører PSA-testing for å oppdage prostatakreft, men det inngår ikke i den allmenne sjekken. Men vi gjør det ganske ofte likevel. Jeg tror den viktigste årsaken til at flere overlever kreft i Sverige, er allmennhetens bevissthet. Den er ganske stor, og derfor søker de legehjelp ved riktig tid når de merker symptomer, sier informasjonsansvarlig i svenske Cancerfondet, Jacob Lagercrantz.

I 2009 gikk Sverige ut med en nasjonal strategi mot kreft. To av de fem målene var å øke overlevelsesprosenten, og livskvaliteten for pasienter med kreft. Det ble også satt fokus på å redusere regionale forskjeller i overlevelse.

– Sverige har en svært god helseomsorg, og den slår igjennom på mange områder, blant annet innen kreft. Folkehälsoinstitutet driver med opplysende forebyggende arbeid. Cancerfondet har også bidratt i stor grad, blant annet gjennom kampanjer som «Rosa Bandet» og «Mustachekampen» – som er mot prostatakreft. Det foreligger også en begrensning av røyking, som alle kjenner til, sier Lagercrantz.

LES OGSÅ:

- Jeg har mistet håret

Færre menn dør av kreft

Garanterer kvinner HPV-test

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.