Gå til sidens hovedinnhold

Flere ti-talls barn døde etter tragisk rakettoppskyting

Over 60 personer mistet livet - de fleste barn - og flere hundre ble skadd da det brøt ut panikk på en nyttårsfeiringe i Elfenbenskysten

Det som skulle være en sosial sammenkomst for å se på fyrverkeri på en arena i Elfenbenskysten nyttårsaften, endte med at minst 60 personer ble trampet i hjel eller kvalt. Nesten halvparten av de døde var barn.

En stor menneskemengde var samlet for å se på nyttårsfyrverkeriet på Félix Houphouët-Boigny-arenaen i Elfenbenskystens største by Abidjan da det brøt ut panikk.

Innenriksminister Hamed Bakayoko sier ifølge CNN at tragedien skjedde da hundrevis av mennesker skulle hjem etter fyrverkeriet. Det ble svært trangt og det oppsto panikk i folkemengden i noen trange gater like ved stadion, ifølge en ikke navngitt offentlig tjenestemann. Lederen for militærets redningstjeneste, oberstløytnant Issa Sako, sier at trengselen førte til at folk ble tråkket på og kvalt.

– Fikk ikke puste
En av de skadde som får behandling på sykehus, sier til nyhetsbyrået Reuters at sikkerhetsstyrker kom til stedet for å spre folkemengden, men at det forverret situasjonen.

Den 19 år gamle Rita Amah forteller til DPA at kjæresten hennes døde i panikken som oppsto.

– På slutten av fremvisningen begynte vi å gå hjem, og da ble vi møtt av en folkemengde på motsatt side av veien. Den delen av gaten hvor panikken brøt ut, var ganske mørk, noe som førte til at frykten spredte seg også til forbipasserende, sier hun.

– Jeg fikk ikke puste, og kjæresten min falt og ble tråkket i hjel.

Vet ikke om barna lever
Oberstløytnant Sako opplyser at 60 personer omkom, og ifølge ungdomsminister Alain Lobognon var 26 barn, 28 kvinner og seks menn blant de døde. Han ber om en mobilisering av blodgivere.

Det er foreløpig sprikende tall over hvor mange som ble skadd, men legen Patrice Kouakou ved Cocody sykehus, som ofrene ble sendt til, sier at fortsatt 50 personer mottar behandling.

Det er heller ikke kjent hvordan tilstanden til de skadde er, men leger ved sykehuset tror dødstallene vil stige ytterligere. En AFP-korrespondent melder at også mange av de skadde er mindreårige.

– Mine to barn var her på nyttårsaften. Jeg sa at de ikke fikk dra, men de dro hit mens jeg sov. Hva skal jeg gjøre? spør Assetou Toure. Hun sier at hun ikke vet om barna hennes overlevde.

– Nasjonal tragedie
President Alassane Ouattara besøkte folk på sykehuset tirsdag. Han kaller hendelsen en nasjonal tragedie og lover at det vil iverksettes en gransking for å avdekke hva som egentlig skjedde.

Bilder vist på TV-kanalen RTI viser livløse kropper på bakken, og hauger av sko og klær som lå forlatt etter den dramatiske hendelsen.

Det statlige nyhetsbyrået AIP melder at redningsmannskap kom til plassen først to timer etter at panikken brøt ut. (©NTB)

Mest lest i Nettavisen:

Kommentarer til denne saken