Flere tjenestemenn sparket etter strandangrep i Tunisia

Tunisias president har erklært unntakstilstand i landet etter angrepene i turistbyen Sousse. Samtidig har regionens guvernør og flere politibetjenter fått sparken.

04.07.15 21:02

– Det har vært både sikkerhetstabber og politiske tabber, sier den tunisiske statsministerens kommunikasjonsrådgiver, Dhafer Neji, til AFP lørdag.

I tillegg til guvernøren i Sousse og tre politibetjenter i regionen, er en politibetjent fra Gaafour, som er hjembyen til gjerningsmannen, avskjediget, ifølge Neji.

Politiet har fått kritikk for å ikke ha handlet raskt nok da en mann åpnet ild mot feriegjester ved et strandhotell i Sousse 26. juni.

Ifølge vitner tok det minst en halvtime før politiet kom til stedet. 38 utlendinger, de fleste av dem britiske, ble drept.

Unntakstilstand

Tunisias president Beji Caid Essebsis erklærte lørdag 30 dagers unntakstilstand i landet.

– Vi står overfor en alvorlig fare. Vi er i en krigslignende tilstand, sier presidenten.

Han betegner angrepet i Sousse som «en stor tragedie for Tunisia».

Unntakstilstanden gir Tunisias regjering midlertidig mer handlingsrom, og hæren og politiet mer makt til å blant annet innskrenke borgernes bevegelsesfrihet og rett til å protestere.

Tolv pågrepet

Gjerningsmannen bak angrepet i turistbyen, 23 år gamle tunisiske Seifeddin Rezgui, ble selv skutt og drept av politiet.

I ettertid er til sammen tolv personer som mistenkes for å være knyttet til angrepet i Sousse, blitt pågrepet. Opprørere fra ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Turister har vært målet i begge angrepene som har rammet Tunisia i år. I mars tok to væpnede gjerningsmenn livet av 21 personer ved museet Bardo i hovedstaden Tunis, før de selv ble skutt og drept.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.