*Nettavisen* Nyheter.

Flere tusen i demonstrasjon i Stockholm. Smitteverns­ekspert rister på hodet: - Forstår de ikke at 50 mennesker raskt blir til 1000?

Demonstranter samlet seg i Stockholm onsdag i protest mot drapet på George Floyd, til tross for strenge svenske smittevernregler.

PROTEST: Demonstranter samlet seg i Stockholm onsdag i protest mot drapet på amerikanske George Floyd. Foto: (Jonas Ekstromer / AP / NTB scanpix)

Enorm folkemengde demonstrerte onsdag mot politivold og rasisme i Stockholm i kjølvannet av drapet på George Floyd. Professor er kritisk til at det ble arrangert i disse koronatider.

04.06.20 10:07

I Stockholm samlet flere tusen demonstranter seg på Sergels torg onsdag, der de ropte slagord og holdt opp bilder av George Floyd.

I den finske hovedstaden Helsingfors deltok rundt 3.000 i en demonstrasjon til støtte for Black Lives Matter-bevegelsen, opplyser politiet i byen på Twitter.

Ved 19-tiden begynte politiet å spre folkemengden i Stockholm, med henvisning til smittevernreglene og forbudet mot ansamlinger av flere enn 50 personer

Klikk på bildet for å forstørre. Protestors take part in a Black Lives Matter march in Stockholm, Sweden, on June 3, 2020, in solidarity with protests raging across the United States over the death of George Floyd, an unarmed black man who died during an arrest on May 25. / Sweden OUT

STOCKHOLM: Det var en stor ansamling av mennesker i Stockholm.  Foto: (Jonas EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT / NTB scanpix)

Overlege kritisk

Overlege i infeksjonssykdommer og professor Björn Olsen er kritisk til at arrangørene har tillatt demonstrasjonen.

- Er de helt høl i hodet? Forstår de ikke at 50 mennesker raskt blir til 1000? De må ha forstått hva de setter i gang, sier han til svenske Aftonbladet.

Les også: Utspill provoserer: - Media vil ikke skrive om George Floyds voldelige forhistorie

Olsen understreker at han er for demokrati og ytringsfrihet, men at vi er en meget spesiell situasjon grunnet koronaviruset. Han er sikker på at noen av demonstrantene er smittet av viruset uten å vite det.

Klikk på bildet for å forstørre. Protestors take part in a Black Lives Matter march in Helsinki, Finland, on June 3, 2020, in solidarity with protests raging across the United States over the death of George Floyd, an unarmed black man who died during an arrest on May 25. / Finland OUT

FINLAND: Også i Helsinki i Finland var det store folkemengder som protesterte i solidaritet med demonstrasjonene i USA.  Foto: Photo by Roni Rekomaa / Lehtikuva / AFP / NTB scanpix

- Det er mange unge mennesker, og de kommer ikke til å bli så hardt rammet, men etterpå når de spres og skal hjem, er det mulig at de tar med seg en infeksjon, sier han til avisen.

- Provosert og forbannet

Politiker Annika Strandhäll (S), som er tidligere helseminister, er i harnisk og raser mot demonstrantene:

– Det gjør meg veldig provosert og forbannet, sier hun til Expressen.

- Vi snakker om et politi som var i ekstremt mindretall sammenlignet med antall demonstranter. De forsøkte å løse opp menneskemengden på en profesjonell måte, men ble møtt med provokasjoner, sier hun og legger til:

- Demonstrantene klistret mobilkameraene opp i ansiktene på politiet for å filme en mulig reaksjon, noe de tydelig har lyktes med.

Klikk på bildet for å forstørre. STOCKHOLM20180909 Socialminister Annika Strandhäll anländer till Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Foto Jonas Ekströmer /TT kod 10030

Her er den tidligere statsråden Annika Strandhäll avbildet i 2018. Foto: Jonas Ekströmer/tt (NTB scanpix)

Øvre grense på 500

Smittevernreglene som er innført i Finland for å hindre koronaviruset i å spre seg, setter en øvre grense på 500 personer. Politiet oppfordret også arrangørene i Helsingfors til å stanse demonstrasjonen, melder det finske nyhetsbyrået STT.

Klikk på bildet for å forstørre. Protest in front of the U.S. Embassy in Copenhagen Protesters gather during a 'Black Lives Matter' demonstration against the death in Minneapolis police custody of African-American man George Floyd, in front of the U.S. Embassy in Copenhagen, Denmark May 31, 2020. Ritzau Scanpix/Ida Guldbaek Arentsen via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT.

KØBENHAVN: I Danmark var det store ansamlinger i flere byer der mange demonstrerte.  Foto: (Ritzau Scanpix/Ida Guldbaek Arentsen via REUTERS)

I Danmark deltok flere tusen i markeringer i Aarhus og Odense, ifølge dr.dk.

Les også: De tre andre politibetjentene er siktet i forbindelse med dødsfallet på George Floyd

Oslo-demo: 15.000 har sagt «ja»

Fredag klokken 16 står Oslo for tur: 15.000 har meldt sin interesse på Facebook for demonstrasjonen «We can´t breathe» ved den amerikanske ambassaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag