*Nettavisen* Nyheter.

Flere tusen vil lenke seg fast

Foto: Stopp Kraftlinja

- Jeg har ikke vært aksjonist siden jeg var ung, men nå er jeg både forbannet og opprørt, sier politiker.

09.07.10 14:14

(BA.no): Bare siden fredag har aksjonen Bevar Hardanger fått over 8000 nye tilhengere på Facebook. I går hadde aksjonen når 30 000 tilhengere.

Folkeaksjonen har på samme tid doblet oppslutningen til over 16 000 medlemmer, melder BA.no.

Dermed kan det se ut som om aksjonen for å stoppe mastene i Hardanger blir den største siden demonstrasjonene mot utbyggingen av Altaelva på starten av 1980-tallet. Folkeaksjonen den gangen hadde 20 000 medlemmer, mens det anslås at det var om lag 10 000 mennesker som deltok i aksjonen mot utbyggingen.

Les også: Sier ja til bygging av omstridt kraftlinje

Hemmelig register
2591 hadde i går meldt seg til den såkalte lenkegjengen i Hardanger – de som vil aksjonere mot byggingen av de 45 meter høye mastene. Det er mennesker i alle aldere fra hele landet. i går var det faktisk et stort tilsig av pensjonister., opplyser aksjonskomiteen.

- Vi samler aksjonistene i et hemmelig register, med et alarmsystem der blant annet SMS-varsling er en viktig del, sier prosjektleder Audun Klyve Gulbrandsen i Bevar Hardanger.

En av de første som meldte seg til å bli med i lenkegjengen er næringslivslederen Johan Fredrik Odfjell. Han kan få følge av den sentrale Frp-politikeren Karin Woldseth, som sitter på Stortinget fra Hordaland.

- Jeg har ikke vært aksjonist siden jeg var ung, men nå er jeg både forbannet og opprørt., sier Woldseth.

- Derfor avviser jeg ikke tanken om å sette meg i lenker, sier hun til BA.no.

Hun understreker at hun normalt har andre muligheter for å nå frem med det hun mener.

I høst
Ifølge kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett er det meningen å starte utbyggingen allerede i høst.

- Ja, det er vår intensjon, men det kommer an på leverandører og været. Vi har ingen dato vi går etter på dette, sier Gutteberg Hansen til BA.

Prosjektleder Audun Klyve Gulbrandsen i Bevar Hardanger vil ikke si noe om hvordan de planlegger eventuelle aksjoner mot utbyggingen.

- Men erfaringene fra Alta-aksjonen i 1981 viser at det er vanskelig å stoppe noe når byggingen er påbegynt, sier Klyve Gulbrandsen.

Han sier aksjonen er blitt kontaktet av flere som har kompetanse på fredelige og ikke-voldelige demonstrasjoner, men vil ikke ut med navn på disse.

- Når vil dere sette i gang aksjoner?

- Det er for tidlig å si nå. Vi samler inn og kartlegger aksjonistene våre til et konfidensielt arkiv. Det dreier seg om folk fra hele landet, ikke bare fra Hordaland, slik regjeringen fremstiller det, sier Klyve Guldbrandsen.

Denne saken er levert av BA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.