*Nettavisen* Nyheter.

Flere unge kvinner får livmorhalskreft

Oslo (NTB): Kreftforskere er bekymret for økningen i livmorhalskreft blant unge kvinner. Fra 25-årsalderen bør alle gå til sjekk, sier overlege Mari Nygård.

28.09.12 18:59

Den alvorlige kreftformen var på retur etter at masseundersøkelsen ble innført i 1994, men utviklingen later nå til å ha snudd. Antall tilfeller med livmorhalskreft har økt med 30 prosent for kvinner under 40 de siste årene.

Det er økning særlig hos de yngste kvinnene som gir grunn til bekymring, mener overlege Mari Nygård i Kreftregisteret.

- Det er for tidlig å si om dette betyr at den positive utviklingen har snudd, eller om oppgangen skyldes tilfeldig variasjon. Det er imidlertid en grunn til å frykte en økning i forekomsten av denne kreftformen hos yngre kvinner, sier Nygård.

Livmorhalskreft er den femte hyppigste kreftformen for kvinner. Forekomsten sank etter at masseundersøkelsen (screening) ble etablert, men nå registreres det igjen en økning.

- Når vi samtidig vet at forekomst av humant papillomavirus (HPV) er høy i befolkningen og at unge kvinner er de som i minst grad møter opp for å ta celleprøve, er det nærliggende å tro at årsaken til økningen er en kombinasjon av disse to faktorene, sier Nygård. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.