RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere ut mot Seierstad

Sist oppdatert:
To profilerte forfattere tar til motmæle mot Åsne Seierstad. Jan Guillou mener "Bokhandleren i Kabul" er oppspinn, mens Walid al-Kubaisi ber Åsne Seierstad trekke den.

I går kom det frem at Shah Mohammad, som omtales i boken "Bokhandleren i Kabul", er meget misfornøyd med boken. Han beskyldte forfatteren og journalisten Åsne Seierstad for å satt hans families og hans liv i fare ved å offentliggjøre intime detaljer og interne familiehistorier i boka «Bokhandleren i Kabul».

Nå møter Seierstad kritikk fra flere hold. Den svenske journalisten og forfatteren Jan Guillou mener Åsne Seierstads bok "Bokhandleren i Kabul" er en oppdiktet historie.

– Dette må være oppspinn fra ende til annen. Med en gang jeg leste den, tenke jeg: Hva skjer når denne oversettes til engelsk? Og da jeg så den skulle oversettes, tenkte jeg at familien vil få et helvete, sier han til VG.

Han mener blant annet at det Seierstad skriver om seksuelle overgrep mot barn og utroskap, umulig kan være basert på kildeutsagn. Selv har han mangfoldige reiser i Sentral Asia – dog ikke i Afghanistan – og han ville aldri drømme om å spørre en gift kvinne om hun har vært utro.

- Selve spørsmålet er så utrolig krenkende, sier han til VG.

Også den irakiske forfatteren Walid al-Kubaisi, som er bosatt i Norge, mener boken inneholder feil. Ifølge Dagbladet skrev han en artikkel i Dag og Tid i vinter der han hevdet at Seierstad med vilje har forvrengt sannheten for at den skal passe til vestlige fordommer og tankemønster.

- Det overrasker meg ikke at bokhandleren endelig reagerer når han får vite hva som står om ham i boka. Åsne har skapt en katastrofe for familien. De kan risikere at ingen vil gifte seg med døtrene eller at ingen vil gifte bort døtrene til sønnene, sier al-Kubaisi til Dagbladet.

Også andre forfattere går ut mot den kritikerroste journalisten, som ble berømt i Skandinavia for sin dekning av Irak-konflikten. Til Dagsavisen sier tidligere leder for forfatterforeningen, Thorvald Steen, at han selv skriver om Tyrkia og har møtt folk der som han er nødt til å skjerme.

– Derfor bruker jeg dekknavn og forandrer på titler. Disse menneskene har møtt meg i en form for fortrolighet, og jeg kan ikke forutsi hvordan stoffet kan bli brukt senere, sier Thorvald Steen til Dagsavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere