RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flere utesteder går konkurs

Foto: Scanpix/Berit Roald (Scanpix/Berit Roald)
- Det er en del «drømmere» der ute, sier utelivsbaron.

Flere ute- og serveringssteder går konkurs, og i 2013 var det 367 virksomheter av denne typen som måtte stenge dørene. Dette viser tall fra Bisnode.

Antallet konkurser økte med 5,2 prosent i dette segmentet fjor, sammenlignet med 2012. Konkursandelen steg med 2,4 prosent.

- Utelivsbransjen er sårbar for trender, sesongsvingninger og sterk konkurranse med mange nyetableringer. I tillegg er det tøff marginer med og høyt kostnadsnivå på arbeidskraft, og høye skatter og avgifter, sier Bo Vivike, til Nettavisen NA24.

Siviløkonomen har i en årrekke tilbydd Oslos festglade befolkning en tumleplass i organiserte former.

Foruten å eie de populære BAR-etablissementene driver han, og partneren, blant annet trendutestedene La Belle Sole og Sollihagen på Oslos vestkant.

- Det positive er at det er et marked i vekst og trenden er at folk treffes mer ute på restauranter og utesteder nå enn for eksempel 10-15 år siden. Mindre leiligheter, flere singel husstander og byutvikling er med på å bidra til dette. Folk møtes ute, ikke hjemme, sier Vivike.

- Ja, det er en hard bransje å lykkes i over tid, men gode konsepter har alltid livets rett - slik er det for servicebransjen generelt, fortsetter han.

- En del drømmere der ute
Utelivsbaronen mener kombinasjonen av dårlig økonomisk planlegging og en overetablering i bransjen bidrar til at mange utesteder går konkurs.

- Som i mange andre bransjer så er det en del «drømmere» der ute. Det at du er en god kokk betyr ikke at du er en god bedriftsleder, sier Vivike.

Fakta: Konkurser i Norge

Konkurser totalt for Norge økte med 17,4 prosent i 2013, sammenlignet med 2012. Antall konkurser for Hotell og restaurant økte med 5,2 prosent, mens konkursandelen sank med 5,1 prosent. Antall konkurser for restaurant (isolert) økte med 5,2 prosent, konkursandelen økte også med 2,4 prosent. Fylket med sterkest vekst i konkurser er Vestfold. Konkursandelen her steg med over 98 prosent. Det fylket med lavest vekst hva gjelder konkursandel hadde Finnmark med en tilbakegang på 68 prosent.

- Ønsker ikke liberalisering
Tydelige konsepter, god beliggenhet og ryddig økonomi mener Vivike er viktige faktorer for å lykkes i bransjen.

Den strenge og tilfeldige praksisen med inndragning av skjenkebevillingen mener han utgjør en så stor risiko at seriøse aktører ikke tørr å investere i bransjen.

- Dette dreier seg om næringspolitikk - ikke alkoholpolitikk som mange tror. Dagens alkohollov blander sammen alkoholpolitikk og næringspolitikk, sier Vivike.

- Jeg ønsker ikke liberalisering av skjenkepolitikken, men en næringspolitikk som fremmer seriøse langsiktige aktører og motvirker en utvikling med useriøse og tildeles kriminelle aktører.

- Det er dyrt å spise i Norge
- Hva bør endre med «utelivspolitikken» slik at det bedre legges bedre til rette for å drive ute- og serveringssted i Norge?

- Skatter og avgifter. Halv moms på mat i restaurant. Det er dyrt å spise i Norge, for eksempel, er lunsjmarkedet ikke-eksisterende i forhold til andre land, svarer Vivike, før han ramser videre.

- Arbeidsmiljøloven bør tilpasses bransjen slik at det blir lettere å benytte seg av fleksibel arbeidstid. Arbeidsmiljøloven er ikke tilpasset servicebransjen.

Han mener også at alkoholloven også er for streng.

- Jeg ønsker en mer rettferdig, fornuftig og næringsrettet politikk rundt regulering av skjenkebevillinger i Norge. Konkret vil dette si å endre alkohollovens bestemmelser om inndragning av bevillinger og sanksjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere