Gå til sidens hovedinnhold

Flere vil ha innsyn i offentlige dokumenter

Oslo (NTB): Det ble sendt over 200.000 krav om innsyn i offentlige dokumenter via Offentlig elektronisk postjournal (OEP) i 2012, en økning på 30 prosent fra året før.

- Retten til innsyn i offentlige dokumenter er en viktig demokratisk rettighet. Derfor er det ekstra gledelig å se at innbyggerne i stadig større grad benytter seg av den, sier direktør Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

At innsynsretten blir så mye brukt, mener han forteller oss to ting: At brev og dokumenter fra forvaltningen har stor offentlig interesse, og at man ved å digitalisere tilgangen til dokumentene har gjort det enklere for folk å ta innsynsretten i bruk.

- Digitale postlister gir enklere oversikt over hvilke dokumenter som er tilgjengelige, og innblikk i hvilke saker forvaltningen til enhver tid behandler. OEP er en digital tjeneste som er enkel å bruke, og som gjør terskelen lavere for å kreve innsyn i brev og dokumenter, sier Holte.

I gjennomsnitt mottar hver statlige virksomhet rundt 1.900 innsynskrav i året, men det er stor forskjell mellom dem. Arbeidstilsynet fikk flest krav om innsyn (11.608) i 2012. Deretter følger Justis- og beredskapsdepartementet (7.022) og Utenriksdepartementet (6,137).

Innsynstjenesten Offentlig elektronisk postjournal er tilgjengelig på nettsiden www.oep.no. Her kan man søke etter brev og dokumenter fra 105 statlige virksomheter. (©NTB)

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere