Gå til sidens hovedinnhold

- Flertall for oljekompromiss om Lofoten på Ap-landsmøtet

Selv om en opptelling viser at det blir flertall for et oljekompromiss på Aps landsmøte, vil ikke AUF gi opp kampen mot oljeutvinning utenfor Lofoten.

Statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet, som også er delegat fra Hordaland på Arbeiderpartiets landsmøte, sier til Bergens Tidende at forslaget fra Hordaland Ap om en konsekvensutredning for områdene Nordland VI, VII og Troms II vil få et stort flertall. Det endelige vedtaket om å igangsette petroleumsvirksomhet skal tas på et senere landsmøte.

– Jeg kan bekrefte at kompromisset baseres på et forslag fra Hordaland, og en opptelling i de ulike delegasjene viser at vi har et stort flertall, sier Henriksen.

AUF gir ikke opp
AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som har jobbet hardt for å få landsmøtet med seg på å si nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og er lørdag ettermiddag ikke villig til å erkjenne nederlaget. Han står fortsatt hardt på et nei til konsekvensutredning.

– De som er for konsekvensutredning har hele tiden sagt at de har et overveldende flertall bak seg. Hvordan dette kommer til å ende, får vi avvente, sier Pedersen.

Redaksjonskomiteen som sitter på bakrommet og skal forfatte ordlyden landsmøtet søndag formiddag skal stemme over, har ifølge AUF-lederen så vidt startet sin diskusjon. Nestleder Åsmund Aukrust er AUFs representant i denne komiteen.

To-trinn
Forslaget fra Hordaland Ap innebærer at landsmøtet vil si ja til å starte arbeidet med en konsekvensutredning samtidig som det blir opp til et senere landsmøte å ta en beslutning om et endelig ja til olje- og gassutvinning i de omstridte områdene.

Per Rune Henriksen tror at prosessen rundt konsekvensutredningen tidligst kan være avsluttet i januar/februar 2015, slik at et landsmøte våren 2015 kan rekke å ta endelig stilling til spørsmålet.

Statsminister og partileder Jens Stoltenberg har tidligere sagt at han støtter programkomiteens innstilling, som har vært et ja til konsekvensutredning. Næringsminister Trond Giske gikk fredag ut og støttet forslaget fra Hordaland Ap om å behandle oljevirksomheten i nord i to etapper. (©NTB)

Kommentarer til denne saken