Flesland stengt av lyn og lekkasje

Bergen Lufthavn Flesland ble lørdag stengt etter at kraftig uvær førte til lynnedslag i tårnet og vann i terminalen.

02.08.14 21:21

BERGEN (ba.no): Det voldsomme bygeværet i bergensområdet lørdag kveld skapte i 18.00-tiden problemer på Flesland, melder ba.no.

Siste: Flesland er åpnet, og trafikken går som normalt.

– Vi har to utfordringer akkurat nå. Etter at det har blitt bygget nytt hos oss, lekker det nå vann inn på grunn av ekstremt store nedbørsmengder. Vi har teknikere på plass for å utrede skadeomfanget, forteller lufthavnssjef Aslak Sverdrup ved Bergen Lufthavn Flesland i 18.30-tiden.

– Vi har også hatt lynnedslag i tårnet, som gjør at våre brann- og redningsressurser må sjekke ut automatiske brannmeldinger. Når lynet slår ned i tårnet, går det masse alarmer, og det er de vi må sjekke nå.

I forbindelse med dette arbeidet måtte Flesland nedjustere kategorien på rullebanen. Dette betyr at de ikke kan ta imot like store fly som normalt.

Her kan du se avganger og ankomster på Flesland.

Kalte inn ekstra personell

I 19.15-tiden kunne Sverdrup fortelle at trafikken ved flyplassen igjen går som normalt.

– Vi åpnet rullebanen igjen cirka klokken 1840, så der går trafikken som normalt. Vi evakuerte terminalen i ti minutter etter at brannalarmen gikk, men passasjerene var inne igjen før rullebanen var åpnet.

Lufthavnssjefen forteller at hendelsen har fått lite å si for flytrafikken, utover to flygninger som ble 15 og 30 minutter forsinket.

– Vi er heldige som har lite trafikk på en lørdagskveld.

Det er likevel travelt for de ansatte etter lekkasjen.

– Vannet har kommet inn både via bakken og gjennom luftekanaler. Det er drenering både i sånne systemer og rundt bygget, men det har bare rent over, forteller Sverdrup, som ikke har opplevd noe slikt på Flesland før.

– Dette har vi aldri hatt før i det hele tatt. Det var ekstremt kraftig nedbør, sier lufthavnssjefen, som har kalt inn ekstra personell for å håndtere lekkasjen.

Vi driver en del etterarbeid, for det er vann både i hovedterminalen og helikopterterminalen. Det er mange som svaber gulv og fjerner vann her nå, forteller han.

– Men det påvirker ikke reisende. Ikke på annen måte enn at gulvet er glatt.

De reisende har tatt situasjonen med fatning, mener lufthavnssjefen.

– Vi har ikke hatt noen stressede situasjoner, men vi har en brannalarm som vi sliter med å slå av, og denne gjør folk litt usikre. Da snakker vi med dem og forteller dem at vi ikke får skrudd brannmeldingen av. Vi har en tekniker som ser på det.

Luktet svidd

– Fikk instrumentene i tårnet skader da lynet slo ned?

– Ikke noen som hindrer oss i å fly som normalt, nei.

Sverdrup medgir likevel at en kunne merke lynnedslaget.

– Det luktet svidd i tårnet etterpå.

For tidlig å anslå skadeomfang

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet har spådd mer tordenvær både lørdag kveld og søndag. Sverdrup sier Flesland observerer værforholdene løpende.

– Er dere beredt på mer av dette?

– Vi har værovervåking, og ser flere byger, så vi følger slvfølgelig med.

– Har vannmassene forårsaket varige skader?

– Det er altfor tidlig å si .

Les flere saker fra Bergensavisen her!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.