NTB: I gjennomsnitt har det vært ett dødsfall i forbindelse med haiangrep i året de siste 50 årene, skriver CNN.

I 2019 var det ingen dødsfall, mens rekorden stammer fra 1929, da det var ni personer som ble drept av haier.

2020 har ikke vært et år med uvanlig mange haiangrep. Det er registrert 21 angrep, som ligger på linje med tidligere år. Flere eksperter har pekt på at tallene alltid varierer fra år til år, og at dette rett og slett kan være et uheldig år.

Blant de omkomne var en 15 år gammel gutt på Wooli Beach i juli, og en 60 år gammel mann på Salt Beach.

Forskerne peker imidlertid også på en annen mulig forklaring: klimaendringene.

Klimaendringene fører til at verdenshavene varmes opp, og hele økosystemer blir ødelagt eller forandrer seg drastisk. Fisk svømmer til farvann de aldri har bevegd seg i før, og atferden til andre arter forandrer seg. Dermed følger haier etter byttet sitt, og inn i farvann som ligger tettere på land.

Les også: Da faren tok dette bildet av barna, fikk han panikk

Australia er et av landene som blir mest rammet av klimaendringene i dag. Skogbranner, tørke og hetebølger har preget landet de siste årene. Utenfor det sørøstlige Australia blir havoverflaten oppvarmet fire ganger raskere enn verdensgjennomsnittet.

Endringene i temperaturer betyr at havdyr som ellers befant seg i varmere vann nærmere ekvator nå svømmer sørover. Haier følger også vanntemperaturene – eksempelvis foretrekker hvithaiene kjøligere vann og trekker seg nærmere land.

Hvis du har lyst til å lese mer om bakgrunnen for bildet i toppen av denne saken: Surfestjerne angrepet av hai på direktesendt TV