*Nettavisen* Nyheter.

Flest menn ruser seg

Foto: Crestock (Crestock)

En markant overvekt av menn legges inn til behandling.

19.06.09 18:49

(SIDE2): Dette kommer fram i Spesialhelsetjenestens rapport «Rusbehandling 2008».

Flest menn i rusbehandling
Av alle innleggelser til døgnplasser for rusbehandling i 2008 sto menn for hele 70 prosent, det opplyser Statistisk sentralbyrå. Skillet mellom kjønnene er noe mindre for aldersgrupper under 24 år.

Går nedover
Det totale tallet på døgnplasser i rusbehandling har imidlertid en liten nedgang, med om lag to prosent fra 2007 til 2008. Ifølge rapporten har polikliniske konsultasjoner i rusbehandling på sin side økt med 30 prosent i samme periode.

Noe av veksten kan forklares med at noen av disse konsultasjonene tidligere ble registrert innenfor psykisk helsevern. Tvangsinnleggelser utgjorde tre prosent av alle innleggelser i 2008.

Lite om kjønnsfordeling
Etter det Side2 erfarer finnes det lite eller ingen forskning som forteller om hvorfor kjønnsfordelingen er som den er.

Forskningsleder ved Astrid Skretting ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) sier at det er vanskelig å vite nøyaktige årsaker til at fordelingen er slik.

– Det vi ser er imidlertid at jo lavere alderen er, desto større kvinneandel er det som er til rusbehandling. Man kan ellers bare spekulere i om kvinner kommer seg lettere ut av rusmisbruket enn menn og at derfor er kjønnsfordelingen om lag 30/70 i visse aldersgrupper. Men dette blir som sagt bare spekulasjon, sier Skretting til Side2.

Skretting forteller også til Side2 at lignende kjønnsfordeling forekommer i andre typer rusmisbruk.

Unge kvinners forbruk
Bare noen uker tilbake kom en fersk rapport om kvinners bruk av alkohol, utarbeidet av Skretting og stipendiat Tord Finne Vedøy. Rapporten melder om størst økning i unge kvinners alkoholforbruk. Alkoholforbruket er størst blant kvinner under 30 år.

Andelen kvinner mellom 20 og 30 år som har vært beruset mer enn 50 ganger har økt fra 35 prosent i 1998 til 47 prosent i 2006. Blant unge menn har den tilsvarende andelen ligget stabilt på ca. 65 prosent.

Rapporten bygger på fire sett av spørreundersøkelser fra SIRUS om bruk av rusmidler i ulike grupper av befolkningen: Ungdom mellom 15 og 20 år, unge voksne i alderen 21 til 30 år, studenter ved Universitetet i Oslo og den voksne befolkningen.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.