*Nettavisen* Nyheter.

Flest nei-stemmer, men Stefan Löfven godkjent som statsminister

Sterke ord i debatten da den svenske riksdagen stemte over Stefan Löfven som statsminister.

18.01.19 13:02

115 stemte ja, 153 stemte nei, men med 77 delegater som avsto, er Stefan Löfven godkjent som Sveriges statsminister - fire måneder etter valget. Det var resultatet av voteringen i Sveriges riksdag fredag.

- Ingen fikk alt, men alle fikk noe, oppsummerte Stefan Löfven selv etter voteringen. Det skriver Aftonbladet.

«Holdningsløst og prinsippløst», sa Moderaternas leder Ulf Kristersson. «En absurd utvikling», sa Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson.

Det er den såkalte Januaravtalen mellom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerne som sikrer Sverige en ny regjering, de to siste partier som var en del av den borgerlige alliansen før valget.

Riksdagen slapp fram Stefan Löfven som statsminister - ved hjelp av negativt flertall. Opposisjonen brukte anledningen til å fordømme regjeringsprosjektet som ser dagens lys med passiv støtte fra Centerpartiet og Liberalerna.

Se web-tv fra riksdagen direkte

Arbeidet med å danne en ny regjering har vært uvanlig lang og tornefull siden valget 9. september.

Men etter at Vänsterpartiet onsdag varslet at de kommer til å støtte Löfven, lå alt til rette for Löfven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stefan Löfven (S) ble fredag godkjent til å lede Sveriges nye regjering. Foto: Jessica Gow/tt Nyhetsbyrån (NTB scanpix)

Negativt flertall

Statsminister Stefan Löfven ble godkjent som ny statsminister med såkalt negativt flertall, ved at Centerpartiet, Liberalerna og Vänsterpartiet stemmer blankt og dermed sikret at det ikke ble flertall mot ham.

- Vi avstår fra å stemme, men vi gjør det med et ultimatum. Om regjeringen legger fram forslag om markedspriser i leiemarkedet eller svekker arbeidsmiljøloven, så vil vi felle regjeringen. Ved å sikre at Löfven i dag blir statsminister, sikrer vi at Sverige ikke får en regjering som er avhengig av Sverigedemokraterna. Nå slipper Sverige å styres av en reaksjonær regjering, sa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt da han begrunnet sitt partis votering i riksdagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bilde fra den svenske riksdagen fredag med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson på talerstolen. - En bisarr utvikling, sa en skuffet Åkesson om å bli spilt ut på sidelinjen. Foto: (Riksdagen)

Åkesson angrep «rød» Lööf

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ga tydelig uttrykk for sin skuffelse over resultatet av regjeringsforhandlingene og kalte utviklingen bisarr.

Han gjorde et poeng av Centerpartiets leder Annie Lööfs farge på drakten og sa det var passende at hun hadde kledt seg i rødt denne dagen. Han fikk svar tilbake da Lööf gikk på talerstolen og bemerket at fargen på hennes drakt var den samme som Åkessons slips.

Kristersson: De uvilliges koalisjon

- Sverige har aldri fått en regjering som dette som ikke forenes i et felles politisk prosjekt. Dette blir de uvilliges koalisjon, et samarbeid mellom partier som ikke elsker hverandre, sa Moderaternas Ulf Kristersson da han begrunnet sin votering og nei til Stefan Löfvens regjeringsprosjekt.

Om det ikke var blitt enighet om en ny regjering nå, ville veien ha vært kort til et nyvalg som ingen bortsett fra Sverigedemokraterna er interessert i.

Etter avstemningen i riksdagen, vil talsmann Andreas Norlén samt Stefan Löfven holde pressekonferanse i Riksdagen.

Se voteringen i den svenske riksdagen direkte på web-tv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag