*Nettavisen* Nyheter.

Flest sykehusinfeksjoner i nord

Oslo (NTB): Hver tiende kvinne som tar keisersnitt ved Universitetssykehuset Nord-Norge, får infeksjon. Ved Sykehuset Vestfold får én av 161 kvinner infeksjon, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Infeksjonen setter seg i operasjonssåret. Risikoen for å pådra seg infeksjon, varierer mye fra sykehus til sykehus, ifølge tall som Aftenposten har innhentet fra Folkehelseinstituttet.

Dårlig hygiene er en av de viktigste årsakene til sykehusinfeksjoner, opplyser tidligere smittevernoverlege Bjørg Marit Andersen ved Oslo universitetssykehus.

- Er ikke hygienen god nok, blir det mange flere infeksjoner. Hygiene gjelder både før operasjonen, under operasjonen og hvordan såret blir stelt med etter operasjonen. Det er også viktig at pasientene får god informasjon, blant annet om at de ikke skal klø seg og ta på såret, sier Andersen.

Renholdet er for dårlig ved flere sykehus og fører til flere infeksjoner, mener Andersen. Hun knytter utviklingen til stram økonomi.

- Over mange år har det vært innsparinger som fjerner en god del av de barrierene som forhindrer smittespredning. Innsparingene går gjerne først og fremst utover det ledelsen ikke tror er pasientrelatert, det vil si renhold og drift, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.