RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Følg 22. juli-høringen direkte

Sist oppdatert:
Byrådsleder Stian Berger Røsland forklarte seg om møtene med regjeringsapparatet om Grubbegata.

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Kontrollkomiteen på Stortinget stilte en rekke kritiske spørsmål til Oslo kommunes evne til å «tenke sjøl» i saken om stengningen av Grubbegata.

Tredje høringsdag i 22. juli-høringene i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité startet med utspørringen av byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), tidligere leder av byutviklingskomiteen, Ola Elvestuen (V), tidligere nestleder i komiteen, Tone Tellevik Dahl (Ap), og etatsdirektør i Plan- og bygningsetaten, Ellen S. de Vibe.

Utgjorde en alvorlig sikkerhetsrisiko
Komitémedlemmene ville vite hvorfor kommunen brukte fem år på å ta en avgjørelse om å stenge gaten, til tross for en rekke henvendelser fra regjeringen og politiet om at gaten utgjorde en svært alvorlig sikkerhetsrisiko for regjeringskvartalet.

Røsland redegjorde for befatningen Oslo kommune har hatt med saken og fortalte at den først kom på bordet i september 2005. Som kjent begynte arbeidet med å stenge gaten først våren 2011, en prosess som stoppet opp – til skjebnesvangre følger da massedrapsmannens bilbombe eksploderte 22. juli samme år.

– Ble ikke informert

Tone Tellevik Dahl redegjorde for hvordan Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (SV) var de eneste som konsekvent stemte for å stenge gaten, mens Fremskrittspartiet, Venstre og Høyres representanter i byutviklingskomiteen stemte mot.

Ola Elvestuen fikk en rekke kritiske spørsmål for hvorfor han konsekvent hadde stemt nei til stenging. Han fortalte at han hadde stemt nei til reguleringsplanen for området, fordi han mente den var for dårlig, og fordi han mente staten hadde full tilgang til å stenge gaten midlertidig, dersom de mente sikkerhetssituasjonen krevde det.

Byrådsleder Stian Berger Røssland (H) kritiserte regjeringen for ikke å ha formidlet til kommunepolitikerne hvor alvorlig saken faktisk var, og mente byrådet i Oslo da trolig hadde fått saken raskere gjennom.

Han hevder at politisk ledelse i Oslo kommune først etter møter i januar 2008 med Statsministerens kontor og Justisdepartementet og andre i regjeringsapparatet fikk vite hva slags sikkerhetsvurderinger som lå til grunn for ønsket om å stenge Grubbegata i regjeringskvartalet.

Fryktet øde gater

Flere av komitémedlemmene stilte kritiske spørsmål til hvorfor kommunepolitikerne ikke hadde innsett risikovurderingen på egen hånd.

– Grubbegata ligger jo der den ligger. Hvorfor må det en ekstra beskjed til om risikoen ved en vei som går rett gjennom regjeringskvartalet, spurte leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp).

Sps medlem Lundteigen viste tydelig irritasjon over svarene fra kommunepolitikerne.

– Det vises til et komplisert regelverk, men dere bruker altså fem år på ei lita gate. Har ikke kommunen noe selvstendig handlingsrom? Har dere ikke ansvar for å tenke sjøl?, spurte han.

Både Røsland og Elvestuen påpekte også at det på det tidspunktet var svært kontroversielt å stenge gaten, og det var heller ikke noe stort krav om det i opinionen. Få så behovet, man fryktet øde gater og dårlig byutvikling.

Elvestuen var klar på at sikkerhetsvurderinger ikke kan tillegges en lokal byutviklingskomité, det er statens ansvar.

Flere av komitémedlemmene var ikke enig i den vurderingen.

– Det er tydelig at Ola Elvestuen ikke har tatt innover seg ansvaret han hadde i denne saken, uttalte Per-Kristian Foss etter høringen.

– Dette dokumenterer at Oslo kommune hadde et betydelig ansvar i hvorfor stengningen har tatt så lang tid, uttalte Aps Martin Kolberg. (©NTB)

Rigmor Aasrud forklarer seg klokka 16

Oslos byrådsleder Stian Berger Røssland, tidligere statsråd Heidi Grande Røys, statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud står fredag for tur i 22. juli-høringen i Stortinget.

Heidi Grande Røys, som var sjef for Fornyings- og administrasjonsdepartementet fram til etter valget i 2009, skal forklare seg fra klokka 10.40, ifølge tidsplanen.

Klokka 12.20 er det statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersens tur, mens statsråd Rigmor Aasrud skal forklare seg fra klokka 16, melder NTB.

Dagens høring er nummer tre av til sammen fem. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite startet sin høring 22. juli-kommisjonens rapport tirsdag 6. november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere